Reisipäevik: California ja Arizona 9.9 – 24.9.2008

Retkel käisid Uku, Riho ja Leeni

Retke statistika:
Liike 255 + 5 C-kategoorias

Läbitud autoga 6500 km.

Kirja pannud: Riho

Eellugu.
Alguses oli plaan minna 2008. aasta sügisel Georgiasse (Gruusiasse). Kaalumise tagajärjel siiski leidsime, et Georgia pole ehk sobiv paik minemiseks august-september, sest sel ajal on tähtsamaid liike raske näha (v.a. röövlinnud). Teise variandina pani Uku välja California, sest tal pidavat seal kuskil üks sugulane elama. Tagantjärele tegime õige otsuse, sest augustikuised sündmused Georgias oleksid linnuretke ilmselt väga raskeks kui mitte võimatuks teinud.

Retke planeerimisel sai kasutatud peamiselt internetis leiduvaid reisikirju (detailsem info) ja GoogleEarth-i kaarte. Planeerisime marsruudi umbes järgmiselt. Yosemite National Park 4 päeva, 1 päev pelaagiline ookeaniretk ja seejärel sõit Arizona suunas ning Arizonast tagasi teele jäävad parimad linnukohad (Santa Cruz saar, Salton Sea, Santa Cruz ümbrus).

Linnumäärajatest oli kaasas David Sibley – The Sibley Guide to the Birds. Kohalikud ise kasutasid tihti sama raamatu väiksemat varianti (ainult läänepoolsed liigid) Linnuhäälte plaadina kasutasime Kelleri Bird Songs of California (3 CD-d). Lisaks laadis Uku internetist alla linnuhääli.

Sobivamad lennukipiletid ostsime algusega Tallinnast: Tallinn– (vahemaandumine Amsterdamis) San Fransiscosse KLM-iga.

Autod rentisime interneti teel Eestist. Parima pakkumise saime Budget’ilt.

Eestist broneerisime ette 2 ööd majutuseks (1 öö Yosemite National Pargi lähedal Mariposas ja teine öö Yosemite NP-s). Californias (Yosemite ja muude ahvusparkide ümbruses) on mõistlik ja mõnikord ka vajalik broneerida hotellid/motellid/telgikohad ette, sest näiteks Yosemite rahvuspark on California üks tähtsamaid turismiobjekte nii kohalikele kui ka välismaalastele ja seetõttu võib kohapealt ööbimiskoha leidmisega olla probleeme, sest kõik kohad on lihtsalt täis. Motellid on üldiselt odavad. 5 ööd maksime hinna üle 100 USD kolme inimese peale, 1 öö ööbisime telgis (20 USD), 3 ööd Heini juures ja ülejäänud ettejäävates motellides/hotellides hinnaga 45-70 USD. Valdavalt oli hinnad 50 USD ümber 3 inimese peale.

Hotellide-motellide mugavust on kõikjal suht sarnane ja toad on laias laastus kõik „ühte nägu“. Dušš ja samuti konditsioneer soojemates piirkondades on kõigil sees, telekas, külmkapp, mikrolaineahi on nii kuis juhtub ja hinnaklassiga seda kuidagi võrrelda ei saanud.

Liiginimekiri.
Kuna osade liikide puhul ei ole eestikeelseid nimesid olemas ja enamus maailmast kasutab ladinakeelsete asemel inglisekeelseid nimesid, on reisikirjas võimalusel toodud liiginimed eesti keeles, vastava puudusel aga inglise keeles. Teksti lõpus on liiginimekiri kus on ka ladinakeelsed nimed. Liikide kordusvaatlused on päevanimekirjades sulgudes.

9. september
Tartu – Tallinn – Amsterdam – San Fransisco – Mines Road – Mariposa

Pikk lennureis sai alguse hommikul kell 3 Tartust. Lühikese kolmetunnise lennu järel Amsterdami ootas ees 11 tunnine lend San Fransisco suunas. Inimeste pardaleminek lennukile (Boeing 747-400) võttis päris kaua aega, sest kõik üle 400 pardalemineja pidid läbima väga korraliku turvakontrolli ja see protseduur võttis kõvasti üle tunni. Õnneks lend väga ära ei väsitanud ja kohale jõudsime kell 13.00 kohaliku aja järgi. Tollist saime kõik kenasti läbi.

Heini tuli lennujaama meile vastu ja jagas väga väärtuslikke nõuandeid nii liikluse kui ka muu USA elu kohta. Lisaks jagas ta lahkesti kaarte ja soovitas meil rentida telefoni (mitte kellelgi meist telefon ei läinud USA võrgus tööle, mille põhjus võis olla telefonide vanus ja valed sagedused. Väidetavalt uuemad mudelid töötavad ka USA-s).

Seejärel suundusime autorenti. Klienditeenindaja küsis meilt, et kui palju meil kotte on. Saades vastuseks 3 suurt seljakotti raputas ta pead ja soovitas meile suuremat autot kui väljavalitud Ford Focus või sarnane auto. Seetõttu pakkus ta sama summa eest suuremat autot – Ford Taurus. Auto oli küll väga hea suurusega ja suhteliselt mugav, kuid selle miinuseks oli ilmselt suurem kütusekulu. Kütus ise maksab USA-s hetkel umbes 10 EEK liiter. Kuna vahemaad olid pikad, tankisime peaaegu iga päev.

Esimese USA mulje saime liikluses. Kui oled harjunud sõitma Tartus, siis San Fransisco liiklus on midagi hoopis teistsugust. Kiirused on poole suuremad, ühes suunas liikuvaid radasid on 3-6, suunatulesid ei näidata, teedel on mahasõidud, mis ei pruugi olla kõige mõistlikumalt tähistatud jne. Seetõttu olime esialgu päris hämmingus, kuid õnneks saime kenasti linnast välja umbes tunniga. Eestiga võrreldes paistsid vahemaad USA-s väga pikad.

Esimeste liikidena näeme San Fransiscos ja selle ümbruses kuldnokka, kodutuvi, kalkunkondorit, händ-ruugetuvi ja Great-tailed Grackel-it. Teel Mines Roadi poole näeme metskalkuneid. Esimese hooga jääb täiesti arusaamatuks, et kas kodulinnud või metsikult. Arvame, et pigem introdutseeritud.

Lõunat sööme Livermores ühes Aasia toidukohas 45 USD dollari eest kolme peale ja see jäi meile vist nädalaks parimaks toidukorraks, sest USA maapiirkondade menüü pole midagi väga erilist (pizzad ja hamburgerid). Restoran tähendas seda, et hamburger toodi taldrikul. Loomulikult on USA-s väga palju ka korralikke toidukohti, kuid kahjuks maapiirkondades me neid kahjuks ei leidnud.

Reisi esimeseks eesmärgiks oli Mines Roadi läbimine. See maaliline mägitee on hea koht kalifornia haraka (Kalifornia endeem) leidmiseks. Haraka saame kirja kohe tee alguses. Lisaks näeme teel retke ainukesed kalifornia tuttvutid. Proovime leida ka hõbesiisikest, kuid tulutult. Vahetult enne pimedat näeme teed ületavat punailvest. Ööpimeduses hakkavad häälitsema tsikaadid. Öiselt pimedas ja tsivilisatsioonist väljas olevas orus kõlas tsikaadide kontsert väga võimsalt.

Peale Mines Roadi mägiala sõidame vahetustega ja vahetame mitu korda, sest oleme väga väsinud ja omadega täiesti läbi. Umbes 30 tunnise sõidu järel Tartust jõuame Mariposasse kell 22.30 broneeritud hotelli ja lähme kohe magama.

San Francisco
Kuldnokk/ Starling
Kodutuvi/ Feral Pigeon
Kalkunkondor/ Turkey Vulture
Händ-ruugetuvi/ Mourning Dove
Great-tailed Grackle

Livermore – Mines Rd
Kalifornia harakas/ Yellow-billed Magpie 30
Tutt-sininäär/ Steller’s Jay
Ameerika õgija/ Loggerhead Shrike
Metskalkun/ Wild Turkey
Ameerika karmiinleevike/ Purple Finch
Võsa-sininäär/ Western Scrub-Jay
Kirjuviu/ Red-shouldered Hawk 1
Lääne-sinilind/ Western Bluebird 20
Kalifornia tuttvutt/ California Quail 10
Ameerika tuuletallaja/ American Kestrel
Mule Deer
Punailves Bobcat 1

10. september
Mariposa, Mariposa Grove, Yosemite National Park (Tuolumne Meadows)

Esimesel hommikul magame ennast suhteliselt hästi välja ja 10-tunnine ajavahe ei andnud ennast eriti märku. Mariposa hotelli (Best Western Yosemite Way Sation) poolt oli ka hommikusöök (ainukene retke jooksul). Domineerivaks sõnaks selle juures oli magus – praktiliselt kõik pakutavad asjad olid magusad (v.a keedumunad) ja see andis kohe ette väikese pildi ameeriklaste söömisharjumustest.

Peale hommikusööki vaatasime veidi hotelli ümbruses veidi ringi. Linde on palju ja liigilist hakkab vaikselt ilmet võtma. Näeme ära retke esimesed koolibriid (Anna´s Hummingbird 2). Seejärel asusime teele Yosemite rahvuspargi (umbes 70 km) ja Mariposa Grove poole. Esmamulje Yosemitest olid mägised ja suure kaldega, kuid muidu väga head teed. Kihutada ei saa, sest teed on väga käänulised ja kiirusepiirangud on kõikjal üleval. Sissepääs parki maksis 20 USD auto kohta ja see kehtis nädalaks. Mariposa Grove on üks turistide meelispaikadeks, sest seal kasvavad maailmakuulsad hiidsekvoiad. Kuulsam ja vanim neist on Grizzly Giant, kes on umbkaudu 1900-2400 aastat vana ja on 64 meetri kõrgune. Mariposa Grove üllatas meid veel rähnide ja oravate rohkusega. Oravatest õnnestub määrata Lodgepole Chipmunk (mingi vöötorav) ja California Ground Squirrel.

Peale päeva sisustamist Mariposa Groves hakkasime tagasi sõitma ööbimiskoha poole. Broneering oli tehtud telkimiskohale Tuolumne Meadows’is. Teel sinna sõites märkasime aknast ühte autot järsku teeservale seisma jäämas ja veidi hiljem inimesi sinnapoole jooksmas. Pakkusime huupi, et ehk on all orus karu ja jätsime ise ka auto teeveerde. Tagasi minnes nägimegi karuotti nõlva jalamil ringi nuuskimas. Väga mugav oli iseenesest ülevalt alla rahulikult karu jälgida ja teda pildistada, pelgamata temas ohtu. Kõigile meist oli see esimene karu vaatlus vabas looduses. Tundus olevat päris vana isend – suur ja luitunud karvastikuga.

Tuolumne Meadows-sse jõudsime vahetult enne pimedat. Kahjuks oli rangerite putka oli juba kinni ja seetõttu ei saanud me küsida, et kus asub meie telkimiskoht. Õnneks leidsime väljapandud A4 paberi, kus broneeringu tegija nimi ja laagriplatsi number kenasti peal ja seetõttu saime siiski hõlpsasti koha leitud. Telgid saime vahetult enne pimedat püsti. Õhtust sõime juba lampide valguses. Yosemites ei tohi midagi söödavat ega muud lõhnavat (hügieenitarbed, kosmeetika, ravimid jne) autosse jätta ja seda karude tõttu. Iga laagriplatsi juures olid eraldi spetsiaalsed rauast kapid, kuhu sai omad asjad laduda. Magama läksime juba kell üheksa.

Mariposa
Punarind-rästas/ American Robin 2
Black Phoebe 1
Ronk Raven 5
Koldsäälik/ Yellow Warbler 5
Pajusäälik/ Wilson´s Warbler 5
Anna’s Hummingbird 2
Ameerika sabatihane/ Bushtit 30
Väikesiisike/ Lesser Goldfinch 10
Tuhktihane/ Oak Titmouse 3
Laulusidrik/ Song Sparrow 2
House Wren 1
Allens/Rufous Hummingbird 2
Väikehaigur (punakael-väikehaigur)/ Green Heron 1

Yosemite, Mariposa Grove
White-headed Woodpecker 4
Punapea-mahlarähn/ Red-breasted Sapsucker 1
Hairy Woodpecker 1
Valgepõsk-puukoristaja/ White-breasted Nuthatch 5
Valgekulm-puukoristaja/ Red-breasted Nuthatch 3
Cassin’s Vireo 1
Mägitihane/ Mountain Chickadee 10
Lodgepole Chipmunk 1
California Ground Squirrel 1
Black Bear 1

11. september
Mono lake, Bodie, Lee Vining

Oli selge taevaga öö ja seetõttu läks temperatuur vast nulliringi. Lisaks sellele ööbisime umbes 2600 m kõrgusel. Seetõttu külmetasime kõik öösel kenasti ja hommikul pakkisime juba kell 6 telgid kokku ja autosse sooja ning võtsime suuna Mono lake poole läände. Teeme Yosemitis mitmel pool peatusi ja näeme palju hallmänsakuid. Hea liigina lisandub listi männi-karmiinleevike.

Mono lake (asub mäestiku idaküljel) on suur (nii laius kui ka pikkus umbes 7,5 km) kõrge soolasusega järv (hüpersaliinne), mille kaldaid ilmestavad tufad (positiivsed kaltsiumkarbonaadist pinnavormid). Juba tee pealt paistis Mono Lake silma erakordse linnurohkusega. Loeme mustkael-pütte üle 35 000 – väga võimas vaatepilt. Teised põnevamad liigid: järvekajakas, preeria naaskelnokk, alaska rüdi (20), pisirüdi ja kilatüll. Linde vaatasime kuni varase lõunani ja seejärel sõitsime Bodisse.

Bodie on mahajäetud linn (inglise k ghost town) keset kõrbe, mis hüljati rohkem kui pool sajandit tagasi. Linn oli ümbruskonna kullakaevanduste tsentrumiks ning ta hiigelajad olid ülemöödunud sajandilõpp. Linn on põlenud mitu korda ning alates 1961 on Bodie riiklik ajaloopark. Parki sisse saamiseks oli pilet 5 USD. Vaatamisväärsus on park kindlasti ning seal on filmitud mitu filmigi. Linnumeestele on linn aga tähtis pujupüü populatsiooni poolest. Umbes paaritunnise otsimise järel kõnnib Uku sõna otseses mõttes salka sisse! Linnud (8 isendit) on väga julged ja lasevad ennast väga lähedalt vaadata ja pildistada. Seega tõelises kuumuses vantsimine tasus ennast ära.

Pujupüü kirjas pöördume tunniks tagasi Mono Lake juurde. Kuumus teeb meiega oma töö, lisaks raskendab lindude vaatamist värelus. Siiski näeme kahte kaljukotkast ja leiame suhteliselt lokaalselt levinud Grey Flycatcheri. Seejärel võtame ette veidi pikema sõidu Lake Crowley´sse. Teel sinna näeme teel retke teist karu. Tegemist on tumedama isendiga kui esimene, kuid kindlasti nooremaga. Ott vudis rahulikult üle sõidutee. Õnneks nägime looma varakult ja saime kenasti kiiruse maha. Lake Crowley juurde me kahjuks teed ei leia. Järv paistab kaugelt justkui miraažina, kuid juurde ei saa. Üks valitud tee lõpeb järsku otsa. Teine tee on kehva meie madala autoga sõitmiseks. Kolmandat teed pidi saanuks me ilmselt järve äärde, kuid siis oleksime pidanud maksma mingi kalameestele mõeldud maksu ja sellest me loobume.

Ööbime Mono Lake ääres Lee Viningis (retke kallim hotell, 1 öö 135 USD kolme peale) ja lähme suht vara magama.

11.9
Inyo
Metssäälik/ Yellow-rumped Warbler
Hallmänsak/ Clark’s Nutcracker 5
Northern Flicker 1

teel
Männi-karmiinleevike/ Cassin´s Finch 20
Välusidrik/ Dark-eyed Junco 1
Sage Thrasher 1

Mono Lake County Park
Mustkael-pütt/ Eared Grebe 35 000
Järvekajakas/ California Gull
Preeria-naaskelnokk/ American Avocet 3
Pisirüdi/ Least Sandpiper 1
Alaska rüdi/ Western Sandpiper 20
Tikutaja/ Common Snipe 3
Brewer´s Blackbird
Põhja-masksäälik/ Common Yellowthroat 1
Sini-rägapart/ Blue-winged Teal 3
Rääkspart/ Gadwall 50
Soopart/ Northern Pintail 10
Valgepõsk-händpart/ Ruddy Duck 20
Violet-green Swallow 1
Mustpugu-mahlarähn/ Williamson’s Sapsucker
(Cassins Vireo 1)
Kilatüll/ Killdeer 10
Brown-headed Cowbird 2
Väljasidrik/ Savannah Sparrow 1 (“Grayish typical ssp”)

Bodie tee
Green-tailed Towhee 1
Kalju-nürisaba/ Rock Wren 1
Valgekiird-sidrik/ White-crowned Sparrow 1

Bodie
Pujupüü/ Greater Sage-grouse 8
Brewers Sparrow 20
Mägi-sinilind/ Mountain Bluebird 4
Say’s Phoebe 1
Punasaba-viu/ Red-tailed Hawk 3
Põldsidrik/ Vesper Sparrow 1

Mono Lake CP
Välja-loorkull/ Northern Harrier 1

South Tufa
Kalakotkas/ Osprey 2
Kaljukotkas/ Golden Eagle 2
Grey Flycatcher 1
Ameerika kormoran/ Double-crested Cormorant 5
Black-billed Magpie 1

Teel Lake Crowley’sse
Mustkaru Black Bear 1

12. september
Mono lake, Yosemite NP

Uku ei saanud rahulikult magada ja läks üksi välja hommiku kell neli. Kui ta kuue-seitse vahel tagasi tuli, oli tal igal juhul väga külm. Põhjus: ei tahtnud teisi üles ajada ja ei pannud sokke jalga! Varajasel hommikutunnil kuulis Uku kolme ameerika kassikakku ja tal õnnestus näha ühte lindu puul istumas. Lisaks saab Uku hea liigina männi-sininääri kui näeb 90 isendilist parve.

Hommikupoole vaatasime linde Mono Lake juures. Järve idakaldal oli 2 laamat, keda peeti koduloomadena. Tegemist ikka väga suurte loomadega.

Kogu ülejäänud päeva veetsime mööda Yosemite metsi rähne otsides. White Wolfi juurest leiame mustpugu-mahlarähni ning näeme taas ka meile üht tuttavat liiki – männileevikest. Seejärel sõidame Porcupine Creek Trailile, kus näeme ära rahvuspargi raskeima rähni Black-backed Woodpecker (2 isendit).

Ööbime teist ööd järjest samas kohas Mono Lake ääres Lee Vining-is. Kui võimalik, siis tasub igal juhul rahvuspargis öömaja leida, aga tuleb arvestada, et kohad on tihti broneeritud vähemalt pool aastat ette. Teine variant olla siis kohe pargi lähistel asuvas Lee Vining-i linnas, aga sealt on headesse linnukohtadesse 1-2 tundi sõitmist.

South Tufast idasse
Ameerika kassikakk/ Great Horned Owl 1 p 2 h
Männi-sininäär/ Pinyon Jay 90
(Hairy Woodpecker 5)

Mono Lake CP
Ameerika hallhaigur/ Great Blue Heron 1
Kiltpugu-säälik/ MacGillivray’s Warbler 1

Yosemite, Tioga Pass
(Kalju-nürisaba/ Rock Wren)
(Metssäälik/ Yellow-Rumped Warbler 1)
(Hallmänsak/ Clark’s Nutcracker 1 )

Yosemite, White Wolf
Männileevike/ Pine Grosbeak 1/
Mustpugu-mahlarähn/ Williamson’s Sapsucker /1
Leetkulm-tüvelind/ Brown Treecreeper 1
(White-headed Woodpecker 1)

Porcupine Creek Trail
Pugalpiiritaja/ White-throated Swift 1
Black-backed Woodpecker 2
Golden-crowned Kinglet 1
(Valgekulm-puukoristaja/ Red-breasted Nuthatch 10)
(Mägitihane/ Mountain Chickadee 15)
(Välusidrik/ Dark-Eyed Junco 30)
(Northern Flicker 1)
Golden-mantled Ground Squirrel 1

Olmstead Pt.
Põhja-tanukull Coopers Hawk 1
(Pugalpiiritaja/ White-throated Swift)

13. september
Glacier Point, Yosemite NP

Äratus 3.45 ja väljasõit 4.00, sest tahtsime olla varakult ühes järjekordses Yosemite turistilõksus Glacier Point-is. Teel kuuleme ühe mehhiko värbkaku ja retke ainukesed kanada lagled, kes on ülelennul. Vaated olid Glacier Point-is igati vägevad. Tähtsa liigi – nulupüü – näeme kohe ära. Hiljem selgub teiste linnuvaatlejate käest, et nemad ei näinud linde seal. See tundub uskumatuna, sest linnud olid „ullikesed“ ja lasid kui kodused kanad-kuked inimeste vahel ringi. Lisaks nulupüüdele kohtame posu rähne. Ukul on mingi müstiline „nina“ rähnide peale. Kõik vajalikud liigid leiab ta suhteliselt kergelt üles. Kohe Glacier Point saabudes leiab ta ilusa isase mustpugu-mahlarähni ja metsast kohe juurde retke ainukese ameerika musträhni. Rähnide liigilisa jätkub ja uue liigina leiab Uku veel Lewis’s Woodpecker. See on viimane rähniliik, kelle pargist saame, üks liik oleks olnud teoreetiliselt veel võimalik. Seega rähnidega läks meil ülihästi.

Peale hommikust Glacier Pointi külastust sõidame Bridalveil Fall äärde. Minnes läbime ka Yosemite küla. Nüüd saame alles õieti aru, milline turistilõks tegelikult Yosemite on. Autot pole lihtsalt kuhugi parkida (on ka laupäeva hommik ja ilus ilm). Eesti mõistes justkui laulupidu. Wikipedia järgi külastab aastas kohta miljonid inimesed. Bridalveil Fall iseenesest oli suht nõrga vooluga juga, millel kõrgust on siiski meie mõistes palju – 188 meetrit (Valaste Eestis 26m). Samas kevadel võib vaatepilt päris vägev olla.

Koht nähtud võtame suuna läände – San Fransisco poole tagasi. Teel Yosemitest välja teeme paar peatust hall-vesipapi otsimiseks. Teisel katsel näemegi linnu ära. Teel Santa Cruzi näeme lääne-niiduturpiali.

Ööbime Santa Cruzis Heini juures, kes meid väga lahkesti vastu võttis. Korralik toit ja hea vein üle pika aja maitseb eriti hästi.

Yosemite
Kanada lagle/ Canada Goose h
Mehhiko värbkakk/ Northern Pygmy Owl 1 h

Glacier Point
Nulupüü/ Blue Grouse 7
Ameerika musträhn/ Pileated Woodpecker 1
Lewis’s Woodpecker 1
(White-headed Woodpecker1)
(Northern Flicker 1)
Rohesäälik/ Orange-crowned Warbler 3
Spotted Towhee 2
(Mustpugu-mahlarähn/ Williamson’s Sapsucker 1/)
Fox Sparrow 5
Hummingbird sp 2

Bridailveil Falls
(Pugalpiiritaja/ White-throated Swift 15)

Yosemite Village lähistel
Hall-vesipapp/ American Dipper 1

Yosemite –> Merced
Lääne-niiduturpial/ Western Meadowlark 4

Teel Santa Cruzi
Suitsupääsuke/ Barn Swallow
Ameerika siidhaigur/ Snowy Egret
Ameerika lauk/ American Coot 2000 mingil järvel
Hõbehaigur/ Great White Egret

14. september
Monterey ookeaniretk

Äratus 3.40, väljasõit kell 4.00. Sõit Santa Cruzist sõitsime umbes tund Montereysse. Enne retke muretseme veidi merehaiguse pärast ja küsime tablettide kohta. Meile öeldakse, et muretsemiseks pole erilist põhjust, sest meievanused inimesed reeglina merehaigeks ei jää. Tabletid ennetamiseks on küll olemas, kuid neid peab võtma enne retke. Samas võivad need mõjuda mitut moodi (topeltnägemine, hajusalt nägemine). Seega kui mure käes, siis on juba liiga hilja. Otsustame mitte tablette võtta. Etteruttavalt võib öelda – keegi merehaigeks ei jäänud.

Reisijuhiks on meile väga kogenud Roger Wolfe, tema abi Tim Amaral. Kapten on samuti hea linnutundja Richard Ternullo. Laev on ise küllaltki väike. Sõidame pimedas välja ning õnneks on ookean varahommikul väga rahulik. Avaookeanil hakkab küll loksumine, kuid tervis püsib kõigil korras. Päeval pidev kõigutamine oli ka õhtul veel jalgades – kõikus ka peale retke veel 6 tundi.

Linnuvaatlejad on New Yorgist ja valdavalt eakad inimesed. Näiteks on laeval proua, kes oli Ukut näinud 2 ja pool aastat tagasi New Yorkis Central Parkis ja tundis ta nüüd ära!

Rannikust sõitsime umbes 50 km (35 miili), seejärel pöördusime põhja ja siis tagasi.

Esimeste liikidena tulevad lõunatirk, peegel-tormilind ja tšiili tormlind, üksik kirdekaur, kalifornia tiir ja sarvörd.

Peale väikest sõitu ilmuvad välja tõmmualbatrossid, söödikännid ja laisaba-ännid, antarktika änn, hallördid, veetallajad ja puna-veetallajad. Seejärel näeme harksaba-kajakate suuremat salka ning tormilindude parve.

Seejärel saabus mõneks ajaks vaikus kui järsku Roger Wolfe karjus: “Stop the boat”. Suhteliselt laeva lähedal oli idalunn. Laevanina keeratakse lunni poole ja kõik saame lindu suhteliselt lähedalt jälgida ja pildistada. Igatahes on ka retkejuhid ise üllatanud, sest see ka neile päris haruldane liik. Seega on meil vedanud.

Tormipääsude parve me kahjuks ei leidnud. Vaid kaugelt näeme üksikuid tuhk-tormipääsusid. Väga lähedale lasevad ennast 2 lõunaördi, keda võib isegi binoklita jälgida.

Retke lõpus näeme nii jõgi- kui ka randtiiru, 75 isendilist tormilindude parve, kus on 4 liiki sees: peegel,- tšiili-, tuhkur- ja põhja-tormilind. Viimast liiki meie kahjuks ei näinud.

Muudest elukatest näeme kahte liiki delfiine (White-sided ja Long-beaked common dolphins), California Sea lion, Sea otter, Ocean sunfish (Mola-mola), ühte haid ja 4 küürvaala.

Inglisekeelne päeva kokkuvõte:
http://www.montereyseabirds.com/SeabirdTripReport080914.htm

Kokkuvõtvalt võib öelda, et oli väga lahe retk, mis jääb pikaks meelde. Meile kolmele elu üks vingematest looduselamustest.

Peale retke näeme Monterey sadamas 2 kärestikuauli ja rõngastega jääkauri.

Sõidame Monterey´st umbes tund aega ja ööbime justkui mehhiko linnas Greenfieldis (65 USD).

Monterey Bay Seawatching Trip
Ööhaigur/ Black-crowned Night-heron 2
Pruunpelikan/ Brown Pelican
Peegel-tormilind/ Sooty Shearwater 500
Tšiili tormilind/ Pink-footed Shearwater 200
Sarvörd/ Rhinoceros Auklet 30
Lõunatirk/ Common Murre 10
Kalifornia tiir/ Elegant Tern 10
Tuhkkajakas/ Heermanns Gull 6
Kiltkajakas/ Western Gull 6
Tõmmualbatross/ Black-footed Albatross 6
Hallörd/ Cassin’s Auklet 10
Tuhkur-tormilind/ Buller´s Shearwater 100
Söödikänn/ Arctic Skua 2
Antarktika änn/ South Polar Skua 6
Veetallaja/ Red-necked Phalarope 100
Kirdekaur/ Pacific Diver 2
Laisaba-änn/ Pomarine Skua 5
Idalunn/ Horned Puffin 1
Lõunaörd/ Xantus’s Murrelet 2
Tuhk-tormipääsu/ Ashy Storm-Petrel 15
Puna-veetallaja/ Grey Phalarope 5
Sinikurk-kormoran/ Brandt’s Cormorant
Randtiir/ Arctic Tern 4
Harksaba-kajakas/ Sabine’s Gull 20
Jõgitiir/ Common Tern 1 ®
Northern Fur-Seal
White-sided Dolphin
Common Dolphin
Küürvaal Humpback Whale
California Sea Lion
Sea Otter

Monterey sadam
Jääkaur/ Great Northern Diver 1 värvirõngaga
Kärestikuaul/ Harlequin Duck 2

Teel Greenville’sse
Vöötnokk-pütt/ Pied-billed Grebe 2

15. september
Sõit kõrbe, Maricopa, Baker

Hommikul magasime pikalt, et merereisist korralikult välja puhata.

Võtsime suuna kagusse Arizona poole. Kogu hommikupoole sõidame ja peale lõunat teeme päeva linnuvaatluse Maricopa linna lähedal. Otsisime ühte California endeemi – LeConte´s Thrasherit. Ilm on kuum (30-35 kraadi C). Leiame küll Thrashereid, kuid määrame need California Thrasheriteks. Nimelt Sibley määrajas olevat linnud joonistatud liialt heledaks. LeConte´s Thrasheri häält kuuleme, kuid ei näe. Riho ajab 2 korda lendu Thrasheri, kelle määrab LeConte´s Thrasheriks. Proovime koos lindu otsida, kuid tulutult. Kuna oleme kuuma käes olnud juba ligi 4 tundi, siis loobume otsimisest. Fotode hilisemal analüüsil siiski selgub, et eksisime. Kõik nähtud Thrasherid olidki LeConte´s Thrasherid. Ja hilisemalt võime öelda, et tegelikult meil vedas ka California Thrasheriga, kelle nägime siiski hiljem ära, kuid vaid korra. Kokku näeme piirkonnas vaid 3 liiki linde. Loomadest jäävad silma eriti varjuline ja väle jänes (jäneseid on tõesti USA-s palju) ja väga kiired sisalikud, keda ei õnnestugi pildistada.

Õhtuks jõuame kuskile trailerparkide paradiisi. Koha nimeks Baker ja odavas motellis saame liigilisti lisada prussaka. Siinkandis algab juba Mehhiko immigrantide pärusmaa. Osades väikelinnades kõik poesildid ka hispaania keeles.

Maricopa
Sage Sparrow 5
Le Conte’s Thrasher 3 p 1 h
Bewick’s Wren 1

16. september
Mojave National Preserve, Black canyon, Tucson

Väljasõit hommikul kell 6.30. Muudame veidi retkeplaani ja sõidame Mojave kõrbe Kelso düüne vaatama. Tegemist suht kõrgete liivadüünidega (kõrgeim 200m) ja autoparkla juurest viib sinna umbes kilomeetri pikkune matkarada. Leeni uudistab düüne lähemalt. Näeme ära esimesed joosua puud (Joshua tree) – väga põneva väljanägemisega puud. Seejärel Black Canyon – Hole-In-The-Wall Campground. Linde on osades kanjonilõikudes päris hästi. Ühest kanjonist leiame ida-türanntikati. See lind on küll üsna vales kohas, sest peaks levima kuskil idarannikul (pisirari kohalike mõistes). Lisaks kohtame kõrbe-tuttvutti ja 2 Ladder-backed Woodpecker-it. Leeni näeb retke esimese koioti. Ka taimestik hakkab okkalisemaks kiskuma. Palju kasvab ka saquaarosid (Arizona sümbol). Leiame suure salga aasia kivikanasid, kuid see liik on siin sissetalutud.

Ööbima sõidame Tucsoni, mis on veidi üle 100 km kaugusel Phonixist. Juba linna sissesõidul tundub linn veidi kahtlane. Nägime mingit politseioperatsiooni, kus 8 politseiautot piiras ühte maja. Liiklus oli suht närviline ja kuna läks pimedaks, siis olukord muutus kehvemaks. 4 linna sisseminevat EXIT-it (EXIT on mahasõit kiirteelt) on kinni ja seetõttu ei leia me õiget kohta ja eksleme. Lõpus leides meie arust sobiva EXIT-i ja sõites linnas suurema tiiru avastame ennast jälle samalt kiirteelt lõpuks. Arutame linna suuruse üle. Sinna sõites arvasime, et on Tallinna suurune. Kohapeal tundub poole suurem. Wikipedia andmetel elab linnas siiski veidi üle poole miljoni inimese. Seega rahvaarvu poolest Tallinna suurune küll. Kuid vahe on linnade pindalades. Tucson on pindalalt Tallinnast kolm korda suurem (seda eelkõige eramute arvelt). Teisel ringil leiame ühe motelli kus saame reisi odavaima öömaja (45 USD).

Baker
Kaelus-turteltuvi /Eurasian Collared Dove
Valgetiib-tuvi/ White-winged Dove 1
Koduvarblane/ House Sparrow

Mojave Desert
(Kaljukotkas/ Golden Eagle 1)
(Põhja-tanukull/ Cooper’s Hawk 1)
Koiott 1
Bullock’s Oriole 1
(Anna’s Hummingbird 1)

Cedar Canyon Road (Kelsa Cima Rd ja Black Canyon Road vahel)
Kõrbe-tuttvutt/ Gambel’s Quail 20
Ida-türanntikat/ Eastern Kingbird 1
Kaktusekäblik/ Cactus Wren 1
Ladder-backed Woodpecker 2

Hole-In-The-Wall Campground
Verdin 2
(Kalju-nürisaba/ Rock Wren 1)
(Canyon Wren 1 h)
Aasia kivikana/ Chukar 20
Say’s Phoebe 1
Black-throated Sparrow 5

17. september
Tucson (Aqua Caliente Park), Mount Lemmon, Santa Rita Lodge

Väljasõit hommikul kell 6.30. Suundume Tucsoni linnaparki – Aqua Caliente Park. Linde on rohkesti ja liigilisa muudkui tuleb. Lisaks lindudele on veel oravad (sarnaselt jänestele on ka oravaid USA-s väga palju) ja kilpkonnad. Valged inimesed, kes hommikul koeraga jalutasid ütlesid kõik eranditult „tere“. Riho kirjutas peale linnuvaatlust pargis oma märkmikusse Tucsoni kohta „äge linn“.

Seejärel suundusime Mount Lemmonile (2971 m) linde vaatama, mis on Tucsonist umbes 20km põhja. Mägi reklaamib ennast lausega Mehhikost – Kanadasse. Selgus, et laias laastus nii ongi. Mäe nõlval kasvasid joosua puud ja saquarod ning temperatuur oli 30 kraadi C ringis, tipus oli vägagi Eesti sügisene ilm ning kasvasid kased! Märkimisväärne on ehk seegi, et tipus on suusakeskus. Arizonas, kus keskpäeval temperatuurid küünivad 40 kraadini C tundub see uskumatuna. Igatahes oli kõik infrastruktuur välja ehitatud ning ka tõstuk suusatajate jaoks olemas. Arusaamatuks jäi vaid see, et millal on hooaeg. Kõne alla tuleb vast detsember-veebrar.

Mäel leiame ühes kohas leiame suurema birdwave ja saame sealt tõhusat liigilisa (sametsäälik, Yellow-eyed Junco, nulusäälik). Sõidame päris mäe tippu välja ja vaatleme sealgi natuke aega. Riho leiab metsa all magavad Gray Foxid. Mäest alla tulles näeme autoaknast üle tee lendava rüütelviu – see on hea liik.

Paar tundi hiljem kirjutas Riho juba märkmikusse Tucsoni kohta: „tegelt polegi äge linn“. Vastolu seisnes järgmises. Peale hommikust käiku Aqua Caliente parki ja Mount Lemmonile mindi supermarketisse toiduvarusid täiendama. Riho soovis osta pudelit kohalikku viskit kodustele kingituseks. Müüa küsis kõigepealt ID kaarti. Nähes mingi tundmatu Euroopa riigi oma raputas pead ja küsis juhiluba. Nähes sellel samuti sama vanuse ära raputas ikkagi pead ja küsis passi. Riho vastas, et pass autos ja ütles oma vanuse. Ometigi ei jäänud müüa rahule ja keeldus vabandades müümast. Arizona – Riho 1:0. Uku ja Leeni saatsid töökaaslastele postkaarte ja kuna aega oli koukis Riho oma passi välja ja marssis poodi tagasi. Leti juures uhkelt oma passiga veheldes tuli müüjale aga kuskilt ootamatult kõne. Müüa vaatas küll passi sisse, raputas pead ja ütles, et kuna teile on korra keeldutud siit alkoholi müümast, siis ei saa seda enam uuesti teha ja peitis pudeli leti alla. Riho laiutas käsi. Arizona – Riho 2:0. Väga veider viis ju äri ajamiseks. Mis sa sellest pudelist siis leti peale paned kui sa seda ei müü!

Sõidame edasi Mehhiko suunas Madera kanjonisse. Lõikamiseks läheme otsemat teed pidi Santa Rita Experimental Ridge teed mööda. See on suht kehvas seisus tee, aga linde näeb siin palju. Siinkandis olles tasub kindlasti see tee valida. Parimaks liigiks on tee servast lendu tõusev hallviu.

Ööbime tavainimese jaoks täielikus pärapõrgus – Santa Rita Lodges, kuhu jõuame õhtuhämaruses. On üks maja vaba ja kuna koht on nii mõnus siis jääme siia kaheks ööks. Kuna koht on linnuturistide puhul populaarne, siis on ka hind öö veidi üle 100 USD. Siiski on koht seda väärt. Väga mõnus temperatuur nii päeval kui öösel (ei pea konditsioneeri kasutama). Oli olemas köök, kus sai isegi kohvi teha. Majapidajanna oli küll alguses veidi mornima näoga, kui me kell 7 teda segasime, sest väljas oli silt: „Eravaldus, mitte segada“. Hiljem oli ta aga väga sõbralik. Saame ka kohaliku linnuliikide nimekirja, kus ka staatused ära märgitud (kes tavaline, haruldane jne). See muudab veidigi lihtsamaks koolibriide määramise, keda seal on nähtud 15 liiki. Linde on eelkõige seetõttu rohkesti, et neid toidetakse.

Aqua Caliente Park
Phainopepla 1
Kaktuserähn/ Gila Woodpecker 4
(Ladder-backed Woodpecker 2)
Curve-billed Thrasher 1
(Kaktusekäblik/ Cactus Wren 4)
Broad-billed Hummingbird 2
(Verdin 4)
Purple Martin 2
Abert’s Towhee 2
Rufous-winged Sparrow 3
(Põhja-tanukull/ Cooper’s Hawk 1)
Bell’s Vireo 2

Mt. Lemmon Rd
Hutton’s Vireo 1
(Ameerika sabatihane/ Bushtit 20)
Laanesäälik/ Hermit Warbler 1
Kääbus-puukoristaja/ Pygmy Nuthatch 4
Sametsäälik/ Painted Redstart 1
Yellow-eyed Junco 10
Asteegi sininäär/ Mexican Jay 5
Arizona Woodpecker 3
(Hairy Woodpecker 2)
Hepatic Tanager 1/
(Valgepõsk-puukoristaja/ White-breasted Nuthatch 2)

Ski Valley parkla
Nulusäälik/ Townsend’s Warbler 10
(Laanesäälik/ Hermit Warbler 3)
Gray Fox 2

Tucson NE
Rüütelviu/ Harris’s Hawk 1

Santa Ritas
Black-headed Grosbeak 1
Cassin’s Kingbird 20
Hallviu/ Gray Hawk 1
White-tailed Deer 1

18. september
Santa Rita Lodge ja selle ümbrus, Madera Canyon, Nogales, Kino Springs, Patagonia State Lake Park

Santa Rita Lodge on legendaarne koolibriide vaatluskoht. Aed on siin nektaritorusid täis riputatud ja koolibriisid sagib edasi-tagasi kümnete kaupa. Suudame määrata 5 liiki. Koolibriide määramine on siinkandis üks raskemaid teemasid, eriti sügisel kui noorlinnud liikvel. Toidulaudade ümber sagivad ka muud elukad. Eriti ülbed on kohalikud kalkunid, kes üritavad väikestele toidulaudadele üles pääseda. Need peaksid siin päris A-kategooria kalkunid olema. Nimelt liiki on oma naturaalse levila piiridest väljapoole introdutseeritud.

Seejärel sõidame mägirajale Madera Canyoni, kus võtame ette Aqua Caliente Saddle raja. Sihiks on meile väga omapärase nimetusega lind – männi-järanokk. Eelinfo järgi oleme välja peilinud, et tegelikult on september halb aeg selle liigi otsimiseks. Siiski proovime. Rühime mööda kitsast mägirada üles. Alguses on rada hästi märgistatud, kuid kolmandiku tee peal kaovad tähistusmärgid (Yosemites oleks tee kindlasti olnud märgistatud) ja ilmselt me eksisime rajalt, sest Aqua Caliente Saddle-le me ei jõua. Teeme lõpppeatuse ühe mahajäetud kaevanduse juures. Trogonit ei leia ja lähme alla tagasi.

Võtame ette sõidu Mehhiko piiri äärde. Sõidame piirilinna Nogales´isse. Mehhiko piiripunkt ja veidi ka riiki ennast näeme. Seikleme linnas ja linna ümber, sest ei suuda leida Kino Springsi golfiväljakuid. Peale mitu korda valesti sõitmist saame ühelt kohalikult täpsemad instruktsioonid ja leiame koha üles. Linde on palju, kuid aega vähe. Väljas suur kuumus. Koht meenutab veidi Ilmatsalu. Saame portsu uusi liike – näiteks punanokk-vilepart, Vermilion Flycatcher, Northern Rough-winged Swallow ja lõosidriku.

Seejärel sõidame Patagonia State Lake Park-i. Kõigepealt sõidame õigest teenurgast algatuseks jälle umbes 10 km mööda. Seetõttu ristime antud päeva „möödasõitmise päevaks“. Tagasi pöörates leiame õige teenurga, kuid koht linnuvaatluseks pole sobiv. Veidi meenutab Pühajärve puhkekompleksi, kus lisaks saab telkida ja suurte haagismajadega parkida. Iseenesest hommikul võiks koht olla päris hea värvuliste jaoks. Ainukese uue liigina saame siit Northern Beardless-Tyrannuleti, kelle Uku määrab alles hiljem fotodelt. Kuna õhtu on saabumas, siis pöördume tagasi.

Enne Santa Rita Lodget sõidame Boarder Control´i kontrollpunktist läbi. Kontrollitakse meie passe. Ollakse aga äärmiselt viisakad. Kontrollijad uurivad meid, et kes me oleme ja kuhu lähme. Selgelt on näha, et nad on uhked, et turistid just nende osariiki külastavad. Väga omane ameeriklastele. Nad on reeglina väga uhked oma riigi üle. USA lippe nägi kõikjal lehvimas. Ka täiesti tühjas kõrbes ja mägedes, kus oli vaid läbisõidutee. Boarder Control punktidest sõitsime hiljemgi vist veel 3 korda läbi.

Kuna oli möödasõidu päev, siis mõnes mõttes tuli see meile isegi kasuks. Saime tagasisõidul mööda metsikut Santa Rita Experimental Ridge pimedas uni-öösorri ja ameerika kassikaku ning nägime kahte huvitavat looma (White-nosed Coati, Hooded Skunk).

Santa Rita Lodge
Magnificent Hummingbird 2
Broad-tailed Hummingbird 1
(Black-chinned Hummingbird)
(Anna´s Hummingbird)
(Broad-billed Hummingbird)
Valjastihane/ Bridled Titmouse 5
Võsasäälik/ Black-throated Gray Warbler 1
(Sametsäälik/ Painted Redstart)
(Hutton´s Vireo)
(Hepatic Tanager)
Salusäälik/ Nashville Warbler 1
Loode-leektangara/ Western Tanager 1
Nulurästas/ Swainsons Trush 2

Kino Springs
Punanokk-vilepart/ Black-bellied Whistling-duck 1 ®
Vermilion Flycatcher 1/1
Western Kingbird
Lõosidrik/ Lark Sparrow 1
Vööt-indigolind/ Lazuli Bunting 10
Northern Rough-winged Swallow 1
Kardinal/ Northern Cardinal 1
Indigolind/ Indigo Bunting
(Black-headed Grosbeak)
Tait/ Moorhen 1
Red-winged Blackbird
Ameerika vihitaja/ Spotted Sandpiper 1

Patagonia State Lake Park
(Kalakotkas/ Osprey 1)
(Vöötnokk-pütt/ Pied-billed Grebe 1)
Sinikael-part/ Mallard
Northern Beardless-Tyrannulet 1

Santa Rita Experimental Ridge
Uni-öösorr/ Common Poor-Will 2p 2 h
Ameerika kassikakk/ Great Horned Owl 1 p 1 h
White-nosed Coati 1
Hooded Skunk 1

19. september
Santa Rita Lodge ja selle ümbrus, San Xavier, Old Tucson Studios, Imperial Dam Yuma juures

Hommikul vaatame linde Santa Rita Lodge ümbruse põllumajandusmaastikul. Parimaks liigiks on väga väikse levilaga liik – Rufous-crowned Sparrow.

Seejärel sõidame San Xavier kiriku juurde ja tegeleme veidi turismindusega. Asi on seda väärt, sest ära sõites näeme retke ainsat suur-jooksurkägu, kelle leiab Leeni. Pildistamine eriti ei õnnestu, kuna väle lind jookseb traataia teisele poole ja kaob kiirelt. Mingid dokumentaalkaadrid siiski saame. Kogu eelneva retke oleme olnud hämmingus, et miks me seda liiki ei kohta. Kahjuks jäigi see retke viimaseks. Kirik ise on nagu kirik ikka, ehitusaasta 1699. Väljastpoolt käib parajasti restaureerimine. Hispaanlaste jaoks on tegemist väga püha kirikuga. Kiriku ümber tiirleb üle saja röövlinnu ja neist enamik on preeriaviud.

Tegeleme veel turismindusega ja põikame sisse Old Tucson Studiosse. Tegemist siis westernide filmimise paigaga. Filme tehakse seal siiani. 2007. aastal filmiti näiteks film pealkirjaga Legend of Pearl Hart. Tegemist on tüüpilise turistilõksuga ning ka pilet oli suht kallis (vist 17-18 USD). Vaatamisväärsuseks ongi suur “näitelava”, kus siis filme on tehtud. On raekoda, pank, kool, baarid jne. Rongiga on võimalik tuuri sõita. Erinevates kohtades käivad erinevad šoud (ajalootuur, pangarööv jne). Me põikame korraks sisse vaatama vanaaegset country laulu ja tantsu, mida teevad cowgirlid. Stuudio kuulsaim staar on kahtlemata John Wayne, kes on peaosas olnud järgnevates Old Tucsonis tehtud filmides: Rio Bravo, McLintock, Eldorado ja Rio Lobo. Kui kellegile need nimed midagi ütlevad, siis on väga hea! Kuulsamad teised staarid on Clint Eastwood, Paul Newman ja Sharon Stone.

Veel põikame sisse Tucsoni Desert Museumi väravasse, kuid sisse enam ei lähe, sest peame piletit liiga kalliks (13 USD). Üritasime minna kohta nimega Sweet Water Tucson, kuid kahjuks ei leidnud me seda üles. Lõunast alates sõit Yuma suunas.

Sõidame suht kahtlasi teid pidi, kuid leiame õige koha õnneks kenasti üles Yuma lähedal Imperial Dami juures. Meie siht on haruldane tõmmu-pisiruik (Black Rail) ning täpse koha on Uku eelnevalt välja uurinud. Seda liiki on võimatu näha ning isegi kogenud kohalikest linnumeestest on seda liiki vaid vähesed näinud. Oleme rahul kui liiki kasvõi kuuleme. West Pondil on palju linde ujumas, enamik neist ameerika laugud, sekka mõni part. Varsti kuuleme roostikus paduruika (Virginia Rail) röökimas ja pärast mõningast mp3-pleieri abi vastab ka Uku retke põhieesmärk – tõmmu-pisiruik. Lind on päris kaugel roostikus ja tema nägemine on ilmselgelt võimatu üritus. Oleme siiski sillas.

Auto juurde minnes lendab üle pea välja-videvikuöösorr (Lesser Nighthawk). Sõidame Yumasse (rahvaarvult Tartuga võrreldav) hotelli ja ühes teeäärses autoparklas näeme vinget vaatepilti kuidas 8 välja-videvikuöösorri (Lesser Nighthawk) tänavavalgustuse valgel putukaid püüavad. On olnud äärmiselt palav päev ning ka õhtu ja öö on palavad.

Santa Rita põllud
Lääne-kammsaba/ Vaux Swift 1
Blue Grosbeak 5
Rufous-crowned Sparrow 1
(Rufud-winged Sparrow, Bell’s Vireo, Black-Throated Sparrow, kõrbe-tuttvutt, kardinal)

San Xavier Mission
Preeriaviu/ Swainson’s Hawk 50
Suur-jooksurkägu/ Roadrunner 1

Yuma, West Pond ja ümbrus
Ameerika raudkull/ Sharp-shinned Hawk 2
Preeriavart/ Redhead 4
Paduruik/ Virginia Rail 5 h
Tõmmu-pisiruik/ Black Rail 1 h
Välja-videvikusorr/ Lesser Nighthawk 1+8
(Vöötnokk-pütt/ Pied-billed Grebe 2, ameerika lauk/ American Coot 100, tait/ Moorhen 4)

20. september
Imperial Dam Yuma juures, Brawley, Salton Sea

Äratus kell 5.00 ja sõidame tagasi Imperial Dami juurde linde vaatama. Tegemist on päris võimsa ehitisega, mis on ehitatud juba 1930. a. toitjaks on tammile Colorado jõgi. Parim liik, keda kohtame on suursäälik.

Kuna on palav ja soovitud liigid käes, siis proovime seekord teha varakult sobivasse kohta check-in-i. Kell 11 hommikul leiamegi ühe teeäärese motelli Brawleys. Teeme retke esimese ja viimase päevase uinaku, kuna väljas on väga kuum. Lõunat sööme PizzaHutis. Retke jooksul oleme proovinud seni Burger Kingi, McDonaldsit. Jack in the Box jääbki proovimata. Ega kohtadel suurt vahet ei ole. Rämpstoit igal pool. Kuid kuna muud süüa pole, siis kõlbab ka see väga hästi.

Peale lõunat sõidame Salton Sea äärde – Salton Sea Citysse. Teeäärsed põllud on iibiseid ja haigruid täis. Jällegi on ääretult kuum. Järvel avaneb karm vaatepilt – vähemalt 2000 mustviirest, 300 sarvnokk-pelikani pluss muud veelinnu-kraami. Pelikanid on suurtes parvedes meie pea kohal ja moodustavad 2 üksteise kohal olevat võimsat parve, mis erineva kiirusega tiirlevad. Võimas vaatepilt.

Varasel õhtul läheb üllatuslikult liivatormiks. Oleme erinevates kohtades Salton Sea ümbruses ja vaatamata tugevale tuulele saame uusi liike. Obsidian Butte on taas linnuparadiis. Siin on palju kajakaid, kahlajaid ja ööhaigruid. Kajakate jõugust leiame ka ühe eesmärgi – kalifornia kiltkajaka. Põlluteede servast leiame koopakakkude paari. Ilusas õhtuvalguses supervaade. Õhtupimeduse saabudes näeme lähedalt ühte koiotti ja 2 ameerika huika.

Ööbime Brawleys.

Imperial Dam
Yellow-headed Blackbird 20
(Ameerika vihitaja/ Spotted Sandpiper 3)
Suursäälik/ Yellow-breasted Chat 1
Warbling Vireo 1
Ameerika kaljupääsuke/ Cliff Swallow 1
(Ameerika kassikakk/ Great Horned Owl 1)
(Põhja-tanukull/ Cooper’s Hawk 1)
(Loode-leektangara/ Western Tanager 1)

Teel
Veisehaigur/ Cattle Egret 200+
Prill-iibis/ White-faced Ibis 100+
Preeriakoovitaja/ Long-billed Curlew 100´+

Salton Sea City
Desert Cottontail tavaline
Mustviires/ Black Tern 2000
(Hõbehaigur/ Great White Egret 50+)
(Ameerika hallhaigur/ Great Blue Heron 30+)
Sootiir/ Forster’s Tern 3
Räusk/ Caspian Tern 2
Mustpea-karkjalg/ Black-necked Stilt 50+
Vöötnokk-kajakas/ Ring-billed Gull 2
Suurtilder/ Willet 15
(Kalakotkas/ Osprey 1)
Plüü/ Grey Plover 4
Sarvnokk-pelikan/ American White Pelican 300+
Ameerika heletilder/ Greater Yellowlegs 2
Taidur-pilalind/ Mockingbird 1
Sarviklõoke/ Shore Lark 10+

Obsidian Butte
Koopakakk/ Burrowing Owl 2
Randkajakas/ Laughing Gull 100+
Ameerika käärnokk/ Black Skimmer 2
Kalifornia kiltkajakas/ Yellow-footed Gull 1 ad
Ameerika huik/ Sora 2
(Tait/ Moorhen 5)
(Ööhaigur/ Black-crowned Night heron 50+)
(Räusk/ Caspian Tern 100+)
Koiott 1

21. september
Salton Sea, Green Valley camp-Cuyamaca, Crystal Cove State Park, Los Angeles ja Hollywood, Ventura

Äratus taas kell 5.00 ja sõidame tagasi Salton Sea juurde linde vaatama klaperruiga lootuses. Oleme valmistunud pikemaks ootamiseks. Üllatavalt leiame liigi juba esimese veerandtunni jooksul. Kogukas ruik jalutab üle tee ja Uku saab isegi paar kaadrit. Üllatusena näeme ka 3 kanada kurge. Need linnud on ilmselgelt varajased saabujad. Roostikus sädistavad Marsh Wren’id. Edasi Red Hill Marinale, mis on Salton Sea parim kahlajakoht. Kohale jõudes näemegi, et järv on taas paksult lindu täis ja mudaväljadel sebib sadu Calidriseid.

Kohtame eakat, kuid California üht legendaarsemat linnuvaatlejat Guy MacCaskiet, kes elab San Diegos. Guy leiab ilma erilise vaevata rüdide parvest meile pikkjalg-rüdi – liiki keda me eriti ei lootnud leidagi, ega ilmselt osanud ka otsida. Guy on väga sõbralik ja suurima heameelega seletab meile kohalike liikide määramisest. Suurpüti ja hele-suurpüti eristamine omapäi oleks olnud päris vaevanõudev tegevus. Samuti jagab infot haruldasemate liikide kohta, keda me näha soovime. Jällegi selgub, et osade meie plaanitud liikide jaoks on liiga vara, teiste jaoks juba liiga hilja. Teatud liike oleme otsinud päris vales biotoobis jne. Igal juhul saame väga väärtuslikku informatsiooni hõbesiisikese kohta, keda me Mines Roadil ei õnnestunud näha. Samuti ühe California endeemi kohta – California Gnatcatcher kohta (meie oleks liiki läinud otsima Los Angelesse). Guy on vaadanud linde ilmselt mingi 40-50 aastat ja Californias nähtud liikide arv oli tal üüratult kõrge – veidi üle 600. Wikipedia andmetel on California nimekirjas 2007. aasta põhjal 634. Igal juhul meil raskelt vedas, et hommikul Guy-ga kokku juhtusime. Taas, vajalikud liigid nähtud – põrutame edasi.

Järgnes operatsioon Green Valley Camp-Cuyamaca ja hõbesiisikese otsimine. Leiame linnud suhteliselt kiirelt üles. Kahjuks tegutsevad nad väga kõrgel võras ega lase ennast pikalt vaadata, ammugi pildistada. Lisaks neile leiame veel mitu Nuttall’s Woodpecker-it ja näeme kahte Anna’s Hummingbirdi. Liigid käes, siis kohe kiirelt edasi.

Sõidame läbi San Diego eeslinnade ja veidi näeme ka linna ennast. Liiklus nagu ikka – suht hullumaja. Meie sihiks on Guylt saadud info põhjal Crystal Cove State Park, mis asub Los Angelese külje all. Tegemist on meie mõistes pankranniku taolise biotoobiga. California Gnatcatcheri leiame kiirelt (suisa minutiga!) üles panga ülaosas olevatest põõsastest. Lind teeb kassi näugumisele sarnast häält, kuid ise on ehk veidi pöialpoisist suurem. Seejärel lähme randa ülevalt alla randa, kus päevitajate ja puhkajate vahelt saame taas uusi liike: preeriavigle, must-kivirullija ja suurtilder. Pildistame, puhkame ja ujume. Vesi on soe, kuid ameeriklaste-mehhiklaste jaoks ilmselt veidi jahe.

Seejärel sõidame Los Angelesse. Linna, kustkohast on tulnud paljud meie lemmikansamblid; Hollywoodist, kus on tehtud väga palju häid filme ja üldse kohta, mis on mõjutanud tänapäeva popkultuuri ja meid ennast ka väga palju. Glamour ja tegelikkus on siiski kaks eri asja. Kõige hullem on LA puhul muidugi liiklus. Tohutu närveldamine ja Uku, kes on parajasti roolis, on väsinud. Kuna meil oli valida, kas sõita ümber LA või otse läbi, siis valisime viimase variandi, sest suurt vahet pole. Mõlemad sõidud võtaksid palju aega. Kõikide suurlinnade ümbrused highwayd/freeway on paksult autosid täis.

Et ristike ikka kirja saada teeme tunnise peatuse Hollywoodis. Otsime kaua parkimiskohta ning pargime ühe teatri külastajate jaoks mõeldud platsile ning maksame selle eest loomulikult ka raha. Käime veidi ringi ja veendume, et meedia tekitatud sära ja Hollywood ise on kaks eri asja. On väga rahvarohke ning meie mõistes täiesti mõttetuid poode täis (särgipoed, pesupoed jne kümnetes kordustes). Kõnnime mööda Hollywood Boulevardi kuulsuste tähti. Kahjuks enamustest neist pole me üldse mitte midagi kuulnud. Õnneks leiame ka paar tuntumat: Apollo 11 – need märgid on ristmikul ja neljas korduses, Jack Lemmon, Walter Matthau, Queen, Lassie jäävad meelde. Hollywood ei jäta just kõige puhtamat muljet. On kerjuseid, keegi telgib, suht räpane… Parima mulje jätab Hollywoodist need kuulsad tähed seal mäe peal. Pildistame nende taustal ja ongi taas linnuke kirjas. Parklasse, kuhu auto jätsime on kõik triiki täis topitud, ka väravad. Hakkame juba muretsema, kas üldse enne etenduse lõppu välja saame, sest autod on ju väljapääsul ka ees. Õnneks toimub mingi liikumine ja me sõidame kiirelt välja. Jääb arusaamatuks, et kas me võisime tegelikult seal üldse parkida või mitte, sest etenduse või šõuga me seotud polnud. Samas raha me maksime. Sõidame LA-st välja ning ööbime Venturas Motell 6-s. Motell 6 on suur motellide kett ning hind oli 64 USD kolme peale. Selle Ventura motelli järgi julgeme küll soovitada. Hommikul pakuti isegi kohvi.

Salton Sea linnutorn
Klaperruik/ Clapper Rail 1
Kanada kurg/ Sandhill Crane 3
Marsh Wren 3

Red Hill Marina
Pikkjalg-rüdi/ Stilt Sandpiper 1
Soorüdi/ Dunlin 1
Ameerika tundratüll/ Semipalmated Plover 1
Rabapistrik/ Peregrine 1
Kollajalg-tilder/ Lesser Yellowlegs 5
Luitsnokk-part/ Northern Shoveler 1500+
(Alaska/pisirüdi// Western/Least Sandpiper 500+)
Tundra-neppvigle/ Long-billed Dowitcher 15
(Veetallaja/ Red-necked Phalarope 15)
Põhja-kuningkalur/ Belted Kingfisher 1
Preeriavigle/ Marbled Godwit 30
Väljasidrik/ Savannah Sparrow ssp rostrata 1
Suurpütt/ Western Grebe 10+
Hele-suurpütt/ Clarck’s Grebe 2+
(Valgepõsk-händpart/ Ruddy Duck 15)
(Koopakakk/ Burrowing Owl 4)
Ameerika hõbekajakas/ American Herring Gull 5
(Kalifornia kiltkajakas/ Yellow-footed Gull 2 ad)
(Preeria-naaskelnokk/ American Avocet 20+)

Cuyamaca State Park, Greenvalley Park
Hõbesiisike/ Lawrence’s Goldfinch 5+
Nuttall’s Woodpecker 3
Anna’s Hummingbird 2
(Acorn Woodpecker 10+)

Crystal Cove State Park
California Gnatcatcher 2 p 1 h
California Towhee 4
(Leeterüdi/ Sanderling 25)
(Preeriavigle/ Marbled Godwit 2)
(Kivirullija/ Ruddy Turnstone – 1 USA metallrõngaga)
Must-kivirullija/ Black Turnstone 8
(Suurtilder/ Willet 2)
Väikekoovitaja/ Whimbrel 2
(Laulusidrik/ Song Sparrow 5)
(California Thrasher 1)

22. september
Ventura, Santa Cruzi saar, Santa Cruzi linn

Puhkame ennast välja ja magame kauem. Kell 10 lähme Ventura sadamasse. Eesmärgiks on sõita Santa Cruzi saarele (rannikust 35 km) vaatama järjekordset California endeemi – Island Scrub Jay. Kuna on esmaspäevane graafik, siis laev tuleb saarelt suhteliselt ruttu tagasi. Saarel olemise aega võtab veelgi ära sinna laagrisse minevad klassitäis keskkooli õpilasi. Sadamast öeldakse meile, et saate saarel olla vaid tund. Suht kehv variant, kuid plaane me muutma ei hakka, sest niigi saame viimased kohad. Lind on täiesti võimalik ära näha. Teiseks loodame taas avamere linde ja vaalu näha. Laev väljub alles kell 12, seega jääb meile pea kaks tundi aega sadamas linde vaadata. Näeme põhja-mustmeriskit, kaljurüdi ja alaska mägitildrit. Laeval siis klassitäis noorukeid, kanadalased ja Kanadas elav soomlane Keijo. Mees ütleb, et pole väga pikka aega soome keelt rääkinud, ega taha alguses rääkida. Tegelikkuses räägib ta täiesti puhtalt ja pole just palju unustanud. Keijo oli käinud ka Tartus ja isegi Aardlas kuldhänilast vaatamas.

Ookeanil on peegel-tormilindu ja 2 laisaba-änni. Loodetust oluliselt vähem linde kahjuks.

Kõigepealt pannakse noorukid ühes sadamas maha ja siis sõidutatakse meid Prisoners Harborisse, kus ka meie saame maale. Sadamas tehakse meil lühike instruktsioon ja toonitatakse, olla õigel ajal kohal, sest muidu jäetakse meid lihtsalt maha. Saar ise on inimtühi looduskaitseala ses mõttes, et ametlikult mitte keegi ei ela. Ameeriklased ise on saare üle väga uhked. Siiski on saarel rangerid, palju käib külastajaid, saab autode ja hobustega sõita ning erilist reservaadi muljet ei jätnud. Igale poole siiski minna ei või.

Island Scrub Jay näeme kenasti esimese 15 minutiga ära. Kokku näeme 5 lindu. Teised lähevad väiksele matkale, meie jääme pildistama. Saamegi saarel olla vaid tunnikese – seega praktiliselt kohe tagasisõit.

Merel linde taas vähe. Näeme päris suurt Commol dolphine parve (100 isendit), kes tulevad laevale väga lähedale ja mängivad kenasti. Poolel teel tagasi õnnestub siiski saada ka uus liik – kalifornia tormilind.

Tahame kingituseks Heinile midagi viia. Kohalikus poes on müüjaks araabia keelt kõnelev mees. Küsides, et mis riigist me pärit oleme, ütleb kohe õiges järjekorras – Eesti, Läti, Leedu. Uurib, et kas meil on erinevad keeled ja uurib rahvaarvu. Saades teada, et veidi üle miljoni on väga üllatunud. Kuidas on see võimalik, et miljon inimest omab riiki ja maalappi? Ja vastab samas, et ta mäletab Ronald Reagani sõnu: “Mr. Gorbachev, tear down this wall!” Ta mainib kohe peale kurde – 22 miljonit inimest ja pole oma riiki. Arvame, et see mees on kurd, kuigi ta ise seda välja ei öelnud.

Seejärel hakkas viietunnine pikk sõit Heini juurde Santa Cruzi. Heini võttis taas meid väga lahkesti vastu ja pakkus head õhtusööki.

Ventura sadam
Kaljurüdi/ Surfbird 3
Põhja-mustmerisk/ Black Oystercatcher 3
Alaska mägitilder/ Wandering Tattler 1
(Söödikänn/ Arctic Skua 1)
(Lõunatirk/ Common Murrelet 1)

Merel
(Laisaba-änn/ Pomarine Skua 2)
Common Dolphin 100+

Santa Cruz Island
Island Scrub Jay 5
(Black Phoebe, laulusidrik/ Song Sparrow, Northern Flicker, rohesäälik/ Orange-crowned Warbler, Bewick’s Wren, House Wren, Hummingbird sp, ronk/ Raven, Spotted Towhee, Acorn Woodpecker)

Merel
Kalifornia tormilind/ Black-vented Shearwater 10+
Söödikänn/ Arctic Skua 1
Peegel-tormilind/ Sooty Shearwater 2

23. september
Santa Cruz, Moss Landing, Moonglow

Uku ärkab hommikul vara ja läheb üksi lähedalasuvasse Natural Bridges parki. Teised puhkavad ennast välja. Uku saab kaks kõva liiki: Wrentit’i ja mets-kaljuördi. Merel näeb palju tirke, kormorane ja haigruid ja mõned jääkaurid rändel.

11 paiku lähme Stanta Cruzi Ülikooli territooriumile linde vaatama. Ala on päris suur ja meenutab veidi Maaülikooli kompleksi. Ühikad on samas väikesed kahekorruselised majad. Maastik on reljeefne, kus kasvavad ka ranniksekvoiad. Kõrged puud, kuid mitte rekordiomanikud. Kasutame juhust ja käime raamatukogus olevas arvutiklassis kirju lugemas. Üliõpilasi on 11 000 ringis. Õpitakse peamiselt life-science-t, kuid saab õppida ka keeli ja muusikat.

Arboreetumis (botaanikaaia laadne) vaatame ja pildistame koolibriisid. Emaste ja noorte Rufous ja Allen’s Hummingbirdi eristamine on USA’s ehk üks raskeim määramisülesanne. Fotodelt suudab hiljem vähemalt üks-kaks isendit Rufouseks määrata ja need ongi retke ainukesed kindlalt määratud isendid. Rufous Hummingbird on sel aastaajal siin rõngastusandmete põhjal domineeriv. Allen’s tavalisem kevadel. Uue liigina lisandub veel ruskeselg-tihane.

Lõuna ajal oleme kultuursed ja käime söömas tai söögikohas.

Peale lõunat käime Moss Landingu ja Moonglow Dairy ümbruses linde vaatamas. Moss Landingusse on Santa Cruzist poole tunni tee, aga tipptunnil võtab selle maa läbimine üle tunni. Koht on kahlajaid, tiire ja kajakaid paksult täis. Rannalt saame kirja ohustatud ameerika mustjalg-tülli (Snowy Plover).

Kohalikult linnumehelt saame infot, kuidas leida Moonglow Dairy-t. Kohta, kus soovime näha Tricolored Blackbirdi. Leiame lehmatarade vahel endale parkimiskoha ja otsime sõnnikumägedel vahel sebivate Blackbirdide seast mõned Tricoloured Blackbirdid. Määramine on nüüd sügisel päris keeruline ja linde lendu peletav helikopter ei aita ka üritusele kaasa.

Näeme ära Californias harva kohtavat 3 kiripugu-rüdi. Tagasi sõites kohtame meievanuseid linnumehi, kellest saame infot ameerika hõbehauka kohta. Nad olid just näinud kahte lindu lähedal. Sõidame veidi edasi ning õnnestubki liik ära näha.

Uku teeb veel öise ringi ülikooli sekvoiametsades ja kuuleb läänepälli – retke viimane liik. Lind on väga lähedal ja korraks näeb ta siluetti ööpimeduses üle tee lendamas. Autotuledes on näha kahte pesukaru. Teised kolavad samal ajal Santa Cruzi peal ringi. Ööbime Heini pool.

Natural Bridges State Park, Santa Cruz
Mets-kirjuörd/ Marbled Murrelet 3
Wrentit 1p 1 h
Ruskselg-tihane/ Chestnut-backed Chickadee 1
(Kääbus-puukoristaja/ Pygmy Nuthatch 1)
(Põhja-mustmerisk/ Black Oystercatcher 2)
(Veetallaja/ Red-necked Phalarope 1)
(Leeterüdi/ Sanderling 2)
(Must-kivirullija/ Black Turnstone 10)
(Lõunatirk/ Common Murrelet 100)
(Spotted Towhee 2)
(California Towhee 4)
(Valgekiird-sidrik/ White-crowned Sparrow 2)
(Taidur-pilalind/ Mockingbird 2)
(Anna’s Hummingbird 4)
(Jääkaur/ Great Northern Diver 1)
(Kirjuviu/ Red-shouldered Hawk 2)
(Välusidrik/ Dark-eyed Junco 1)
(Ameerika vihitaja/ Spotted Sandpiper 2)
(Fox Sparrow “Sooty” 1)

Santa Cruz University piirkond
(Kirjuviu/ Red-shouldered Hawk 1)
(Hutton’s Vireo 1)
(Nulusäälik/ Townsend’s Warbler 1)
(Annas Hummingbird 2+)
(Rufous/Allens Hummingbird 2)
Rufous Hummingbird 1-3

Moss Landing
Ameerika mustjalg-tüll/ Snowy Plover 2
(Kalifornia tiir/ Elegant Tern 100+)
(Preeriavigle/ Marbled Godwit 200+)
(Leeterüdi/ Sanderling 20+)

Moonglow Dairy
Tricoloured Blackbird 10+
Kiripugu-rüdi/ Pectoral Sandpiper 3
Ameerika hõbehaugas/ White-tailed Kite 2
(Veetallaja/ Red-necked Phalarope 50 +)
(Pisirüdi/ Least Sandpiper 100+)
(Alaska rüdi/ Western Sandpiper 50+)
(Kirjuviu/ Red-shouldered Hawk 1)
(Põhja-tanukull/ Cooper’s Hawk 1)
(Yellow-headed/ Blackbird 1)
(Jääkaur/ Great Northern Diver 1)

öösel SCUC teel
Läänepäll/ Western Screech-Owl 1 s
Pesukaru Northern Raccoon 2

24. september, 25. september, 26. september
Santa Cruz, Mountain View, San Fransisco, Amsterdam, Tallinn, Tartu

Äratus hommikul kell 7. sõidame hommikust sööma Leelo ja Kalev Kase juurde Mountain View-sse. Kuna on hommikune tipptund, siis 40 minutise sõidu asemel võtab see aega 2 tundi. On väga maitsev hommikusöök ja põnev vestlus. Kuuleme uudiseid, sest levist oleme väljas olnud üle kahe nädala.

Seejärel tangime auto viimseni täis ja suund San Fransisco poole. Anname auto kenasti ära ja ootame tagasilendu.

Meie väljalend hilineb umbes tunni (põhjus 2 varasemat hilinemist). Piloot teeb sõiduga palju tasa ja Amsterdami jõuame vaid 20 minutit plaanitust hiljem. Tormame täiega läbi turva- ja passikontrolli oma värava juurde, kuid kahjuks osutub lennu lõpus avastatud jama õigeks. Nimelt märkasime, et järkulennuks on pandud meile õhtune lend, mitte hommikune. Ilmselt check-in-i tegija teadis, et lend hilineb ja me ei jõua. Nii tekkiski tobe olukord, et lennuk ees ja meie kohal, kuid meid peale ei lastud, sest check-in ja pagas oli tehtud õhtusele lennule. Lähme küll oma õigust nõudma, kuid soovitatakse kirjutada protestikiri. Siiski antakse 10 eurone talong söögiks, 5 minutit aega helistamiseks ja 50 eurot soodustust järgmisele KLM või ta partnerite lennule. Siit moraal – väga ei tasu jätta kahe lennu vahele tundi aega, ehkki kõik võib ka väga hästi minna. Närvikulu oli igatahes suur ja fakt oli, et pidime 11.30 – 20.30 veetma Amsterdami lennujaamas. Seega päeva kokkuvõte:

7.00-16.00 Santa Crus – San Fransisco – 9 h
Lend San Fransisco – Amsterdam 10 h
Amsterdami lennuväli 9,5 h
Lend Amsterdam – Tallinn 2,5 h
Tallinn – Tartu 3,5 h

Seega kogu tagasitulek võttis aega 34,5 tundi, kusjuures me magasime lennukites vähe ja halvasti. Tallinnast Tartu tagasi jõudsime 3.30 öösel. Kui minnes ajavahe ei tulnud praktiliselt üldse välja, siis tagasi tulles mõjus 10 tunnine ajavahe oluliselt hullemini. Mitu päeva hiljemgi ärkame lihtsalt öösel üles.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et oli igati põnev ja tore retk. Suur tänu Heinile, kes meid lahkesti majutas ja infot jagas. Samuti suur tänu Leelole ja Kalevile väga maitsva hommikusöögi eest. Kohalikud linnumehed olid eranditult kõik väga lahked ja abivalmid ning jagasid meelsasti infot. Tänu ka neile.

Lindude poolest nägime ära plaanitud maksimumi. Minimaalne plaan oli 200 liiki, maksimaalne 250 liike. Nägime 255 liiki + veel 5 C-kategooria oma. Kodutöö oli meil (peamiselt Ukul, kes sellega tegeles) väga hästi tehtud, sest oli vaid paar kohta, mida me üles ei leidnud ja mida kelleltki küsida ka ei saanud. USAsse tasuks alati tagasi minna, sest maa on ilus, infrastruktuur on väga hea, infot on piisavalt ning inimesed sõbralikud.

Liiginimekiri:

1 Gavia pacifica kirdekaur
2 Gavia immer jääkaur
3 Podilymbus podiceps vöötnokk-pütt
4 Podiceps nigricollis mustkael-pütt
5 Aechmophorus occidentalis Western Grebe
6 Aechmophorus clarkii hele-suurpütt
7 Phoebastria nigripes tõmmualbatross
8 Puffinus creatopus tšiili tormilind
9 Puffinus bulleri tuhkur-tormilind
10 Puffinus griseus peegel-tormilind
11 Puffinus opisthomelas kalifornia tormilind
12 Oceanodroma homochroa tuhk-tormipääsu
13 Pelecanus erythrorhynchos sarvnokk-pelikan
14 Pelecanus occidentalis pruunpelikan
15 Phalacrocorax auritus ameerika kormoran (ameerika karbas)
16 Phalacrocorax penicillatus sinikurk-kormoran (sinikurk-karbas)
17 Ardea herodias ameerika hallhaigur
18 Ardea alba hõbehaigur
19 Egretta thula ameerika siidhaigur
20 Bubulcus ibis veisehaigur
21 Butorides virescens punakael-väikehaigur
22 Nycticorax nycticorax ööhaigur
23 Plegadis chihi prill-iibis
24 Dendrocygna autumnalis punanokk-vilepart
25 Branta canadensis kanada lagle
26 Anas strepera rääkspart
27 Anas platyrhynchos sinikael-part
28 Anas acuta soopart (pahlsaba-part)
29 Anas discors sini-rägapart
30 Anas clypeata luitsnokk-part
31 Aythya americana preeriavart
32 Histrionicus histrionicus kärestikuaul
33 Oxyura jamaicensis valgepõsk-händpart
34 Cathartes aura kalkunkondor
35 Pandion haliaetus kalakotkas
36 Elanus leucurus ameerika hõbehaugas
37 Circus cyaneus välja-loorkull
38 Accipiter striatus ameerika raudkull
39 Accipiter cooperii põhja-tanukull
40 Parabuteo unicinctus rüütelviu
41 Asturina nitida hallviu
42 Buteo lineatus kirjuviu
43 Buteo swainsoni preeriaviu
44 Buteo jamaicensis punasaba-viu
45 Aquila chrysaetos kaljukotkas
46 Falco sparverius ameerika tuuletallaja
47 Falco peregrinus rabapistrik
48 Meleagris gallopavo metskalkun
49 Dendragapus fuliginosus Sooty Grouse
50 Centrocercus urophasianus pujupüü
51 Callipepla californica kalifornia tuttvutt
52 Callipepla gambelii kõrbe-tuttvutt
53 Grus canadensis kanada kurg
54 Laterallus jamaicensis tõmmu-pisiruik
55 Rallus longirostris klaperruik (rand-klaperruik)
56 Rallus limicola paduruik
57 Porzana carolina ameerika huik
58 Gallinula chloropus tait
59 Fulica americana ameerika lauk
60 Haematopus bachmani põhja-mustmerisk
61 Himantopus mexicanus mustpea-karkjalg
62 Recurvirostra americana preeria-naaskelnokk
63 Pluvialis squatarola plüü
64 Charadrius semipalmatus ameerika tundratüll
65 Charadrius vociferus kilatüll
66 Charadrius alexandrinus mustjalg-tüll (meritüll)
67 Gallinago delicata ameerika tikutaja
68 Limnodromus scolopaceus tundra-neppvigle
69 Limosa fedoa preeriavigle
70 Numenius phaeopus väikekoovitaja
71 Numenius americanus preeriakoovitaja
72 Tringa melanoleuca ameerika heletilder
73 Tringa flavipes kollajalg-tilder
74 Actitis macularius Spotted Sandpiper
75 Tringa incana Wandering Tattler
76 Catoptrophorus semipalmata suurtilder
77 Arenaria interpres kivirullija
78 Arenaria melanocephala must-kivirullija
79 Aphriza virgata kaljurüdi (kaljurisla)
80 Calidris alba leeterüdi (leeterisla)
81 Calidris mauri alaska rüdi (alaska risla)
82 Calidris minutilla pisirüdi (pisirisla)
83 Calidris melanotos kiripugu-rüdi (kiripugu-risla)
84 Calidris alpina soorüdi (soorisla)
85 Calidris himantopus pikkjalg-rüdi (pikkjalg-risla)
86 Phalaropus lobatus veetallaja
87 Phalaropus fulicarius puna-veetallaja
88 Stercorarius maccormicki antarktika änn
89 Stercorarius pomarinus laisaba-änn
90 Stercorarius parasiticus söödikänn
91 Larus heermanni tuhkkajakas
92 Larus delawarensis vöötnokk-kajakas
93 Larus californicus järvekajakas
94 Larus occidentalis kiltkajakas
95 Larus livens kalifornia kiltkajakas
96 Larus smithsonianus ameerika hõbekajakas
97 Larus atricilla randkajakas
98 Xema sabini harksaba-kajakas
99 Sterna caspia räusktiir (räusk)
100 Sterna elegans kalifornia tiir
101 Sterna hirundo jõgitiir
102 Sterna paradisaea randtiir
103 Sterna forsteri sootiir
104 Chlidonias niger mustviires
105 Rynchops niger ameerika käärnokk
106 Uria aalge lõunatirk
107 Brachyramphus marmoratus mets-kirjuörd
108 Synthliboramphus hypoleucus lõunaörd
109 Ptychoramphus aleuticus hallörd
110 Cerorhinca monocerata sarvörd
111 Fratercula corniculata idalunn
112 Zenaida macroura händ-ruugetuvi
113 Zenaida asiatica valgetiib-tuvi
114 Geococcyx californianus suur-jooksurkägu (jooksurkägu)
115 Megascops kennicottii läänepäll
116 Bubo virginianus ameerika kassikakk
117 Glaucidium californicum lääne-värbkakk
118 Athene cunicularia koopakakk
119 Chordeiles acutipennis välja-videvikusorr
120 Phalaenoptilus nuttallii uni-öösorr
121 Chaetura vauxi Vaux’s Swift
122 Aeronautes saxatalis White-throated Swift
123 Cynanthus latirostris Broad-billed Hummingbird
124 Eugenes fulgens Magnificent Hummingbird
125 Archilochus alexandri Black-chinned Hummingbird
126 Calypte anna Anna’s Hummingbird
127 Selasphorus platycercus Broad-tailed Hummingbird
128 Selasphorus rufus Rufous Hummingbird
129 Megaceryle alcyon põhja-kuningkalur
130 Melanerpes lewis Lewis’ Woodpecker
131 Melanerpes formicivorus Acorn Woodpecker
132 Melanerpes uropygialis kaktuserähn
133 Sphyrapicus ruber punapea-mahlarähn
134 Sphyrapicus thyroideus mustpugu-mahlarähn
135 Picoides nuttallii Nuttall’s Woodpecker
136 Picoides scalaris Ladder-backed Woodpecker
137 Picoides pubescens Downy Woodpecker
138 Picoides arizonae Arizona Woodpecker
139 Picoides villosus Hairy Woodpecker
140 Picoides albolarvatus White-headed Woodpecker
141 Picoides arcticus Black-backed Woodpecker
142 Colaptes auratus Northern Flicker
143 Dryocopus pileatus ameerika musträhn
144 Camptostoma imberbe Northern Beardless Tyrannulet
145 Contopus sordidulus Western Wood Pewee
146 Empidonax wrightii Grey Flycatcher
147 Sayornis nigricans Black Phoebe
148 Sayornis saya Say’s Phoebe
149 Pyrocephalus rubinus Vermilion Flycatcher
150 Tyrannus vociferans Cassin’s Kingbird
151 Tyrannus verticalis Western Kingbird
152 Tyrannus tyrannus ida-türanntikat
153 Eremophila alpestris sarviklõoke
154 Progne subis Purple Martin
155 Tachycineta thalassina Violet-green Swallow
156 Stelgidopteryx serripennis Northern Rough-winged Swallow
157 Petrochelidon pyrrhonota ameerika kaljupääsuke
158 Hirundo rustica suitsupääsuke
159 Regulus satrapa Golden-crowned Kinglet
160 Phainopepla nitens Phainopepla
161 Bombycilla cedrorum Cedar Waxwing
162 Cinclus mexicanus hall-vesipapp
163 Campylorhynchus brunneicapillus kaktusekäblik
164 Salpinctes obsoletus American Rock Wren
165 Catherpes mexicanus Canyon Wren
166 Thryomanes bewickii Bewick’s Wren
167 Troglodytes aedon House Wren
168 Cistothorus palustris Marsh-Wren
169 Mimus polyglottos taidur-pilalind
170 Oreoscoptes montanus Sage Thrasher
171 Toxostoma curvirostre Curve-billed Thrasher
172 Toxostoma redivivum California Thrasher
173 Toxostoma lecontei Le Conte’s Thrasher
174 Sialia mexicana lääne-sinilind
175 Sialia currucoides mägi-sinilind
176 Catharus ustulatus nulurästas
177 Turdus migratorius punarind-rästas
178 Chamaea fasciata Wrentit
179 Polioptila californica California Gnatcatcher
180 Psaltriparus minimus ameerika sabatihane
181 Poecile gambeli mägitihane
182 Poecile rufescens ruskselg-tihane
183 Baeolophus wollweberi valjastihane
184 Baeolophus inornatus Oak Titmouse
185 Sitta pygmaea kääbus-puukoristaja
186 Sitta canadensis valgekulm-puukoristaja
187 Sitta carolinensis valgepõsk-puukoristaja
188 Certhia americana ameerika porr
189 Auriparus flaviceps Verdin
190 Lanius ludovicianus ameerika õgija
191 Cyanocitta stelleri tutt-sininäär
192 Aphelocoma insularis Island Scrub-Jay
193 Aphelocoma californica võsa-sininäär
194 Aphelocoma ultramarina asteegi sininäär
195 Gymnorhinus cyanocephalus männi-sininäär
196 Pica hudsonia Black-billed Magpie
197 Pica nuttalli kalifornia harakas
198 Nucifraga columbiana hallmänsak
199 Corvus brachyrhynchos ameerika vares
200 Corvus corax ronk (kaaren)
201 Vireo bellii Bell’s Vireo
202 Vireo cassinii Cassin’s Vireo
203 Vireo huttoni Hutton’s Vireo
204 Vireo gilvus Warbling Vireo
205 Pinicola enucleator männileevike
206 Carpodacus cassinii männi-karmiinleevike
207 Carpodacus purpureus ameerika karmiinleevike
208 Carpodacus mexicanus aed-karmiinleevike
209 Carduelis pinus männisiisike
210 Carduelis psaltria väikesiisike
211 Carduelis lawrencei hõbesiisike
212 Vermivora celata rohesäälik
213 Dendroica petechia koldsäälik
214 Dendroica coronata metssäälik
215 Dendroica nigrescens võsasäälik
216 Dendroica townsendi nulusäälik
217 Dendroica occidentalis laanesäälik
218 Oporornis tolmiei kiltpugu-säälik
219 Geothlypis trichas põhja-masksäälik
220 Wilsonia pusilla pajusäälik
221 Myioborus pictus sametsäälik
222 Icteria virens suursäälik
223 Piranga flava Hepatic Tanager
224 Piranga ludoviciana loode-leektangara
225 Pipilo chlorurus Green-tailed Towhee
226 Pipilo maculatus Spotted Towhee
227 Pipilo crissalis California Towhee
228 Pipilo aberti Abert’s Towhee
229 Aimophila ruficeps Rufous-crowned Sparrow
230 Aimophila carpalis Rufous-winged Sparrow
231 Spizella breweri Brewer’s Sparrow
232 Pooecetes gramineus põldsidrik
233 Chondestes grammacus lõosidrik
234 Amphispiza bilineata Black-throated Sparrow
235 Amphispiza belli Sage Sparrow
236 Passerculus sandwichensis väljasidrik
237 Passerella iliaca Fox Sparrow
238 Melospiza melodia atlantica laulusidrik
239 Zonotrichia leucophrys valgekiird-sidrik
240 Junco hyemalis välusidrik
241 Junco phaeonotus Yellow-eyed Junco
242 Cardinalis cardinalis kardinal
243 Pheucticus melanocephalus Black-headed Grosbeak
244 Passerina caerulea Blue Grosbeak
245 Passerina amoena vööt-indigolind
246 Passerina cyanea indigolind
247 Agelaius phoeniceus Red-winged Blackbird
248 Agelaius tricolor Tricolored Blackbird
249 Sturnella neglecta lääne-niiduturpial
250 Xanthocephalus xanthocephalus Yellow-headed Blackbird
251 Euphagus cyanocephalus Brewer’s Blackbird
252 Quiscalus mexicanus Great-tailed Grackle
253 Molothrus ater Brown-headed Cowbird
254 Icterus bullockii Bullock’s Oriole

Loomade nimekiri:

1 Beechey Ground Squirrel Spermophilus beecheyi
2 Golden Mantled Ground Squirrel Spermophilus lateralis
3 Lodgepole Chipmunk Tamias speciosus
4 Least Chipmunk Tamias minimus
5 Audubon’s Cottontail Sylvilagus audubonii
6 Punailves Bobcat Lynx rufus
7 Koiott Coyote Canis latrans
8 Gray Fox Urocyon cinereoargenteus
9 Kalaan Sea Otter Enhydra lutris
10 Mustkaru American Black Bear Ursus americanus
11 Northern Fur Seal Callorhinus ursinus
12 California Sea Lion Zalophus californianus
13 Hooded Skunk Mephitis macroura
14 White-nosed Coati Coatimundi Nasua narica
15 Pesukaru Raccoon Procyon lotor
16 Mule Deer Odocoileus hemionus
17 White-tailed Deer Odocoileus virginianus
18 Küürvaal Humpback Whale Megaptera novaeangliae
19 Long-beaked Common Dolphin Delphinus capensis
20 Pacific White-sided Dolphin Lagenorhynchus obliquidens