Reisipäevik: Iisrael 22.- 30.11.2008

Retkel käisid: Jan, Juha, Esko, Tom, Frans ja Uku.

Esitatud on päevasündmused, vaatluskohad ja vaatlused mis on huvitavamad Põhja-Euroopa birderi aspektist.

Kogu retke strateegia oli selline, et strateegiat polnud. Abivahendiks kohtade leidmisel olid Jan’i eelnev kogemus, Shirirai Põhja-Iisraeli linnukohtade raamat ja paar retkepäevikut. Linde on kõikjal piisavalt, nii et seltskond oli piisavalt hõivatud. Kalatiikidel on linde liigagi palju. Mingeid erilisi sihtmärkliike me valinud polnud. MP3 mängijat kasutasime vaid pleierina häälte kontrollimiseks. Paar korda üritasime kohalikke rarisid bongata ja need katsed läksid kõik metsa.
Ilm oli väga erinev. Vahel päris külm, nii et pidi kindad käes olema. Madalamates kohtades ja kõrbes olime T-särgi väel. Kuumus polnud väga hull – alla 30 kraadi.
Kokku nägime 179 liiki ja üle 60000 isendi.

22.11
Saabume keset ööd Tel Avivi ja hangime rendiauto. Järgneva nädala jooksul saab 9-kohaline Ford Transit väga julma kohtlemise osaliseks. Juhtideks Juha, Jan ja Uku. Liiklus on juudimaal väga lihtne. Häid kaarte seevastu raske leida. Saame kogu loomaaia autosse pakitud ja sõidame just päikesetõusu ajaks Ma’Agan Mikhaeli kalatiikidele jõlkuma. Alal on paar tuhat haigrut, sadu kahlajaid, parte, röövlinde jne. Ehk siis täielik linnupõrgu. Eriti üllatab ööhaigrute rohkus. Päeva suurim möödalaskmine on see, et keegi ei reageeri Juha teatele merikajaka nägemisest. Hiljem selgub, et see on Iisraelis megarari. Linnust loomulikult fotot ega muud dokumentatsiooni ei tehtud, seega läheb see vaatlus kaduma. Lisaks saalib edasi-tagasi kolm liiki jäälinde ja näeb ilusasti salenokk-kajakaid. Esimesed nektarilinnud tõmbavad fotomeeste tähelepanu. Suurepärane sissejuhatus Iisaeli linnuellu. Lõuna ajal algab tohutu sadu ja mudased teed muutuvad läbitamatuks. Vaatlemine on võimatu.

Õhtupoolik kulub Tiberiase suunas sõites. Seal on meil paariks päevaks hotellikoht broneeritud. Hotellitoa aknast välja kiigates vaatab vastu väga imelik elukas, kelle nimeks ihneumon (Herpestes ichneumon). Teeme puhkuse järel ümbruskonnas väikese tiiru. Näeme suurema tuttlõokeste parve ja muid põlluliike. Teed on siinkandis käänulised, seega sõitmiseks tuleb varuda palju aega.

Talvise Iisraeli taustaliikide hulka kuuluvad näiteks küla-turteltuvi, pasknäär (heledama peaga alamliik atricapillus), veisehaigur, valgekael-kiivitaja, maina, must-harksaba (sadu ja isegi tuhandeid päevas), kaelus-turteltuvi (vahel tuhandeid päevas), araabia bülbül, leet-puhmalind, tait, halltsiitsitaja, sinirind, must-lepalind, tuttlõoke, kaelustäks, pajuvarblane. Neid näeb erinevais paigus pidevalt ja kohati päris roppu moodi. Kalatiikidel on kõikjal palju siid-, hõbe- ja hallhaigruid. Määramistreeningu seisukohalt on Iisrael WP birderile kohustuslik paik. Siin näeb palju raskesti määratavaid liike, alamliike ja sulestikke (näiteks puhkesulestikus kahlajad).

Tel-Aviv – Ma’Agan Mikhael
Kaeluspapagoi (Psittacula krameri) 30

Ma’Agan Mikhael
Ööhaigur (Nycticorax nycticorax) 50
Hallhaigur (Ardea cinerea)
Siidhaigur (Egretta garzetta)
Hõbehaigur (Egretta alba)
Läikiibis (Plegadis falcinellus) 1
Luitsnokk-iibis (Platalea leucorodia) 1
Jäälind (Alcedo atthis) 10
Ruske-safiirlind (Halcyon smyrnensis) 10
Kirju-kuningkalur (Ceryle rudis) 15
Suitsupääsuke (Hirundo rustica) – osadel kõht punakas
Araabia nektarilind (Nectarinia osea) 4/6
Salenokk-kajakas (Larus genei) 20
Merikajakas (Larus marinus) 1
Kivitäks (Oenanthe oenanthe) 1 – retke ainuke, kokku näeme retkel 7 kivitäksi liiki
Lauk (Fulica atra) 200
Väikepütt (Tachybaptus ruficollis) 9
Lõuna-roolind (Acrocephalus stentoreus) 2 – kerge kutsehüüu järgi leida
Tait (Gallinula chloropus) 20
Kalda-rädilind (Cettia cetti) 5
Jõgivästrik (Motacilla cinerea) 1
Mägikiur (Anthus spinoletta) 5
Armeenia hõbekajakas (Larus armenicus) – massliik

Tiberias, Kare Deshe hotell
Lõuna-hallõgija (Larus meridionalis) – tavaline
Ihneumon (Herpestes ichneumon) –1

Õhtul põldudel
Tuttlõoke (Galerida cristata) 50+

23.11
Täna on eesmärgiks Hula orus ja Hermoni mäel linde vaadelda. Esimese stopi teeme teeäärses kalatiikide kompleksis. Siin on palju pelikane ja must-harksabasid. Korraga saab võrrelda tundra-, soo- ja mägikiure. Superhea määramistreening. Talvesulestikus väikerüdid näevad päris imelikud välja.
Päev tuleb kuum. Edasi liigume Hula Rahvuspargi vanale loodusrajale. Nagu ka mujal looduskaitsealadel, peab ka siin sissepääsu eest maksma. Siinses suures roostikus kulgeb laudtee. See on parim koht Iisraelis marmorpardi nägemiseks. Meie muidugi seda ei näe. Seevastu leian roostiku servas tegutseva mustpea-roolinnu mis on paljudele retkekaaslastele lifer. Ka lõuna-roolind poseerib taas ilusasti. Keset roostikku tegutseb paari pajupõõsa peal salu-kirjurähn. Koht iseenesest väga sügavat muljet ei jäta, kuigi rände ajal võib siin linnuelu vägev olla. Igatahes nii palju taitasid kui siin, pole kuskil varem näinud. Imetajatest näeme siin palju nutriaid.
Teine matkarada on rahvuspargi peakorteri juures. Kuna paik on päevasel ajal turistide poolt ummistatud, siis ei hakka tasulisse kohta sellisel kellaajal minema. Üritame hoopis homseks hommikuks endale varase sissepääsuloa hankida. Parklas lendab kääbuskotkas madalalt üle pea ja varsti ühineb temaga suur-konnakotkas. Ilus show. Põllul on suur sookure parv. Rõngaid neil väreluse tõttu ei näe. Siin pidi ka üks neitsikurg liikuma, aga sellisest massist seda ei leia.
Päeva parim vaatlus on “uue liigi leidmine” Iisraelile. Nimelt märkan autoaknast vaadeldes imelikku õgijale sarnast lindu kaugel traadil istumas ja tallun pidureid. Binokli tõstes saan pihta, et tegemist on … nümfkakaduuga!? Lind on metsik ja vaba, seega saab hea tahtmise korral A-kategooriasse lükata küll. Ei kujuta ette kust see elukas lahti pääsenud on. Igatahes mehed teevad muigel nägudega linnust seeria fotosid.
Teel Mt Hermonile teeme peatuse ühes mägikülas ja näeme siin seedri-koldvinte. Linnud on arad ja pildistada neid ei õnnestu. Näeme ka ühe suure pistriku, kuid liiki naelutada ei suuda. Retke ainuke kaljukotkas lendab üle pea. Kaljudel sebivad kalju-puukoristajad ja leiame ühe tammetihase. Mt Hermonil on suusakeskus ja sealt käiakse mäeliike võtmas. Näeme siin vaid paar mägitsiitsitajat ja aasia kivikana. Muidu tundub suht vaikne koht olevat. Millegi pärast pannakse vahel mäetõstuk tööle ja Jan tahab Tomppaga kindlasti selle abil mäe tippu jõuda. Õnneks neid segaseid sinna ei lasta. Ööbime taas Kare Deshes.
Lähistel ühtegi korralikumat poodi pole, aga peo panemiseks vaja kangemat napsi. Poisid rapsavad kohalikust bensukast ühe heledama pudeli kaasa ja hotellis avastavad, et tegemist 95% alkoholiga. Tegemist siis desinfitseerimisvahendiga. Tundub, et sel retkel ei tohi ühtegi kõvemat rari leida, sest sellise kraamiga seda küll tähistama ei julge hakata. Ja kuna lennujaama ka plahvatusohtlikku kraami võtta ei tohi, siis jääbki pudel retke lõpuni rendibussi põrandale veerema.

Hula oru kalatiigid
Must-toonekurg (Ciconia nigra) 6
Must-harksaba (Milvus migrans) 150
Mägikiur (Anthus spinoletta) 1
Jõgivästrik (Motacilal cinerea) 2
Kiivitaja (Vanellus vanellus) 150
Karkjalg (Himantopus himantopus) 3
Väikerüdi (Calidris minuta) 50
Lammitilder (Tringa stagnatilis) 5
Suur-konnakotkas (Aquila clanga) 1
Liivatüll (Charadrius hiaticula) 50
Kuldhänilane (Motacilla citreola) 2
Soorüdi (Calidris alpina) 2
Tundrakiur (Anthus cervinus) 5
Tikutaja (Gallinago gallinago) 40
Punajalg-tilder (Tringa totanus) 20

Hula NR (vana loodusrada)
Mustpea-roolind (Acrocephalus melanopogon) 1
Rooruik (Rallus aquaticus) 1 h
Salu-kirjurähn (Dendrocopus syriacus) 1
Kukkurtihane (Remiz pendulinus) 3
Kaeluspapagoi (Psittacula krameri) 30
Tait (Gallinula chloropus) 100
Lõuna-roolind (Acrocephalus stentoreus) 2
Jõgivästrik (Motacilla cinerea) 1
Nutria (Myocastor coypus) 1

Hula NR (uus loodusrada)
Kääbuskotkas (Hieraaetus pennatus) 1
Sookurg (Grus grus) 6000
Must-toonekurg (Ciconia nigra) 1
Suur-konnakotkas (Aquila clanga) 2

Mägiküla teel Mt Hermonile
Seedri-koldvint (Serinus syriacus) 10
Stepiviu (Buteo rufinus) 1
Stepi/vljaspistrik (Falco cherrug/biarmicus) 1
Salu-kirjurähn (Dendrocopus syriacus) 2
Kaljukotkas (Aquila chrysaetos) 1

Teel
Kalju-puukoristaja (Sitta neymayeri) 10
Tammetihane (Parus lugubris) 1

Mt Hermon
Mägitsiitsitaja (Emberiza cia) 4
Aasia kivikana (Alectoris graeca) 2

24.11
Hommikul oleme varakult Hula NR sissepääsu värava taga, aga midagi on siin väga valesti. Nimelt on kõik kohad täis sireenidega varustatud autosid ja kõikjal käib kõva paugutamine. Küsime kohalike käeast, et mis toimub. Selgub, et tegemist regulaarselt teostatava lindude peletamisega. Kuna sookured ja muud elukad pistavad põllumeeste saagi nahka, siis tehakse siin nädalas mitmeid kordi lindude peletamise operatsioon. Igatahes keerab see meie linnuvaatlemise tuksi ja laseme siit ruttu jalga.
Järgnevaks programmiks on Gamlas kaeluskotkaste vahtimine ja vabakava. Teel sinna teeme peatuse ühes turistide vaatekohas ja näeme hea liigina väikepiiritaja. Lisaks on siin muid põlluliike palju näha. Gamla ümbruse põllud on lõokesi ja täkse täis. Gamlas on kaeluskotkaste taastootmise keskus. Esimesed kaeluskotkad keda näeme, on puuris istuvad isendid. A-kategooria lindude nägemiseks tuleb soojemaid õhuvoole oodata. Kaeluskotka käsi käib Iisraelis halvasti. Nimelt põllumehed mürgitavad siin hunte ja muid kiskjaid. Kaeluskotkad tulevad mürgituse ohvreid sööma ja surevad ise ka mürgi kätte. Varsti hakkamegi kotkaid nägema ja vahel lendavad nad päris lähedalt mööda. Re-introdutseeritud isenditel on tiivamärgised ja loeme neist paar tükki ka ära. Valvuritädi on rõõmus kui meilt märgiste numbrid saab. Kaljudel istub järjekorde Iisraeli imeelukas – kaljudamaan (Procavia capensis). See kassi-hamstri-kopra ristsugutis elab kaljujärsakutel. Väga lahe loom. Minu päeva kõrghetk on haugaskotka nägemine. Paar tegutseb siinses orus ja ühel hetkel lendab üks lind isegi madalalt üle meie pea. Õhtupoolikul kolame sihitult mööda põlde värvulisi ja röövlinde vaadeldes. Õhtul üritame Merom Golanis kadaka-kiviraati leida, aga tulemusetult. Neid pidi siin kibbutzis talviti olema.

David Kelneri memoriaal (vaatekoht)
Väikepiiritaja (Apus affinis) 10

Gamla lähistel põldudel
Kahkselg-kivitäks (Oenanthe finchii) 1/
Liiv-kivitäks (Oenanthe isabellina) 1

Gamla
Kivipääsuke (Ptyonoprogne rupestris) 15
Kaeluskotkas (Gyps fulvus) 30
Väikepiiritaja (Apus affinis) 10
Haugaskotkas (Hieraaetus fasciatus) 2
Kaljutuvi (Columba livia) 2
Kaljudamaan (Procavia capensis) 5

Gamla põllud
Kahkselg-kivitäks (Oenanthe finchii) 5
Välja-loorkull (Circus cyaneus) /1
Tuttlõoke (Galerida cristata) 100+
Halltsiitsitaja (Emberiza calandra) 20+
Stepiviu (Buteo rufinus) 3
Mägigasell (Gazella gazella gazella) 7

Mt Bentoni tee
Viupart (Anas penelope) 8

Kibbutz Merom Golan
Mägitsiitsitaja (Emberiza cia) 1

25.11
Täna sõidame Tiberiasest Eilati. See on mitmesaja kildine ots. Kohe varahommikul teeme retke ühe parimatest vaatlustest. Nimelt näen bussi roolides ühel hetkel suurt linnuparve ja otsustan peatuda. Binokliga vaadates näeb õhus linde veelgi enam olevat. Peatume keset suure liiklusega maanteed ja hakkame Tiberiase järvelt ööbimiskohast väljalennul olevaid naerukajakaid loendama. Loendame paarikümne minutiga 30000 isendit, päris hullumeelne vaatepilt.
Bet Sheani lähistel on suur kalatiikide süsteem ja teeme seal peatuse. Siin näeme palju kääbuskormorane ja need jäävad retke ainukesteks. Lisaks näeme esimeses peatuskohas kolme hunti. Toruga on neid vaadata päris mõnus. Meie huntidega võrreldes tunduvad palju usaldavamad olevat. Lisaks saab siin taas talvesulestikus kahlajate peal silma treenida. Stepikajakas on mitmele mehele lifer. Kui põõsastikus sinirindasid pildistan lendab üle pea niidukiur. Selgub, et teised on seda lindu natuke kaugemal just vaadelnud. Jube palju must-harksabasid kõikjal.
Käime Bet Sheanis söömas. Kohalik burger (ametlikku nime ei tea) on superhea.
Kfar Ruppini kalatiigid on Iisraeli parimaid linnukohti. Ka meie teeme siin huvitavaid leide olgugi, et on kuum keskpäev. Näeme bussiakanast ühe isase mustfrankoliini ja palju must-toonekurgi.
Surnumere ääres käime ühes wadis kus Jan on varem huvitavaid liike näinud, aga see ei produtseeri midagi. Tee ääres näeme esimesi kõrbeliike ja kaamerad hakkavad taas klõbisema. Ööbime kuulsas Kibbutz Lotanis.

Tiberias
Naerukajakas (Larus ridibundus) 30000 vv !!!

Bet Sheani lähistel kalatiikidel
Kääbuskormoran (Phalacrocorax pygmeus) 500+
Kalakotkas (Pandion haliaetus) 1
Hunt (Canis lupus) 3
Rabapistrik (Falco peregrinus)1
Lammitilder (Tringa stagnatilis) 3
Must-toonekurg (Ciconia nigra) 6
Niidukiur (Anthus ricardi) 1
Sinirind (Luscinia svecica) 10
Vaenukägu (Upupa epops) 3
Stepikajakas (Larus ichtyaetus) 4
Värbrüdi (Calidris temminckii) 1
Väikerüdi (Calidris minuta) 200
Tutkas (Philomachus pugnax) 50
Tumetilder (Tringa erythropus) 2
Punajalg tilder (Tringa totanus) 20
Mustjalg-tüll (Charadrius alexandrinus) 10
Väiketüll (Charadrius dubius) 1
Soorüdi (Calidris alpina) 20
Must-harksaba (Milvus migrans) 600

Kefar Ruppin
Rohulind (Cisticola jyncidis) 3
Must-toonekurg (Ciconia nigra) 180
Must-harksaba (Milvus migrans) 500
Mustfrankoliin (Francolinus francolinus) 1/
Lauk (Fulica atra) 2000

Surnumere ääres, Wadi Darga lähistel
Väike-mesilasenäpp (Merops orientalis) 15
Kivi-kõnnulõoke (Ammomanes deserti) 2
Jordani kuldnokk (Onychognatus tristramii) 20+
Mustsaba-kaljutäks (Cercomela melanura) 5+
Tanu-kivitäks (Oenanthe leucopyga) 3
Kõrbekana (Ammoperdix heyii) 4

26.11
Hommikuks läheme staiama Eilati põhjaranda. Linde on üllatavalt vähe. Mõned valgesilm-kajakad, räusad ja õuevares lisanduvad retkenimekirja. Kuigi kvantiteet on nõrk korvab kvaliteet selle täiega. Nimelt näeb retkeseltskond (välja arvatud mina muidugi) ülelennul järvekauri. See on Iisraelis kõva rari ja poistel tuleb linnust HK ankeet teha. Nagu traditsiooniks saanud jään mina sellest linnust ilma kuna olen natuke kaugemal pildistamas. Üritame lindu veel lähistel olevatelt kalatiikidelt leida, aga lind on vist kaugemale sisemaa poole läinud. Hiljem loeme Iisraeli linnufoorumist, et lind leiti kuskilt laguunilt siiski üles ja isegi fotosid on saadud.
Hommikupoolikul käime ka Eilati linnujaamas. See on samuti Iisraeli legendaarsete linnupaikade esirinnas. Ka mitmed kõvad Soome määramisgurud on siin oma oskusi lihvimas käinud. Võrguliinide vahel seigeldes leiame suure parve tamariskivarblaseid. Linnujaama kõrval olevatel tiikidel näeme reisi esimesed flamingod ja palju kahlajaid. Kuigi röövlite liikumine on sel aastaajal null, käime siiski ka Eilati mägede staiamispaika vaatamas. Sinna üles viib väike järsk tee kuhu teoreetiliselt tohiks vaid 4×4 autoga minna. Juha söandab siiski meie bussi testida ja sõidab sinna tippu välja. Igatahes üks elu jubedamaid autosõidu elamusi.
Õhtupoolik läheb Eilati tiigisüsteeme ja kõrbeteid kammides. Leiame oaasileevikeste koloonia ja näeme hea selektsiooni kivitäkse. Öö hakul jääme ida-kirjuvurila teadaolevas joomiskohas passima, aga linnud end ei ilmuta. Seevastu näen taas järjekordselt hunti. Ööbime taas Kibbutz Lotanis.

Eilati põhjarand
Valgesilm-kajakas (Larus leucopthalmus) 30
Järvekaur (Gavia arctica) 1

Eilat
Tamariskivarblane (Passer moabiticus) 30
Flamingo (Phoenicopterus ruber) 30
Mägikiur (Anthus spinoletta) 5
Sinirind (Luscinia svecica) 5
Lammitilder (Tringa stagnatilis) 4

Eilati mäed
Munk-kivitäks (Oenanthe monacha) 1/
Suur-konnakotkas (Aquila clanga) 1

Tiigid Eilati N-osas
Oaasileevike (Rhodospiza obsoleta) 30
Kõrbetüll (Charadrius leschehaultii) 1
Plüü (Pluvialis squatarola) 1
Luitsnokk-part (Anas clypeata) 100
Flamingo (Phoenicopterus ruber) 200
Naaskelnokk (Recurvirostra avocetta) 3
Soorüdi (Calidris alpina) 50
Väikerüdi (Calidris minuta) 200

Kõrbetee põhja suunas
Punaselg-õgija (Lanius collurio) 1
Kõrbe-kivitäks (Oenanthe deserti) 1/
Leina-kivitäks (Oenanthe lugens) 1
Munk-kivitäks (Oenanthe monacha) 1 värvirõngaga
Kivi-kõnnulõoke (Ammomanes deserti) 4
Kõrbe-põõsalind (Sylvia nana) 1

Yotvata beniinijaam ja tiigid
Jordani kuldnokk (Onychognatus tristramii) 2
Väike-mesilasenäpp (Merops orientalis) 6
Väikepütt (Tachybaptus ruficollis) 5

Kibbutz Lotan
Väike-mesilasenäpp (Merops orientalis) 6

Km 19 tiigid
Hunt (Canis lupus) 1

27.11
Hommikul käime väikses Shakharuti mägikülas ja näeme tavalisi liike. Päeval Kibbutz Lotanis leian kõrgepingeliinil imeliku pistriku istumas. Alarmeerin ka teisi ja hakkame tegelast jälgima ja pildistama. Suurte pistrike määramine ei või enam raskem olla. Pärast kõikvõimalikke käsiraamatute lappamist määrame linnu vanaks kõrbepistrikuks. See liik on kogu oma levila ulatuses suhteliselt haruldane liik. Teadaolevalt territooriumilt päev varem otsides seda liiki me ei leidnud, seega joppas taas. Igatahes Forsmani piibel peab siin kaasas olema, muidu on pistrikutega ja Aquiladega hambad.

Ööbima sõidame põhja suunas Nizzanasse tehes teel huvitavamates kohtades peatusi. Kõrbes palju linde ei näe, aga liigid on huvitavad ja maastikud sünged. Osa seltskonnast hakkab mingisse kõhutõppe jääma ja öö hakul on 3 meest voodis suremas. Teised 3 teevad veel õhtuse ringi ja leiame kohaliku supermarketi õuelt 5 araabia vadavilbast.

Shakharut
Jordani kuldnokk (Onychognatus tristramii) 10
Kivi-kõnnulõoke (Ammomanes deserti) 1

Shar Ayit
Kõrberonk (Corvus ruficollis) 30

Kibbutz Lotan
Kõrbepistrik (Falco pelegrinoides) 1

Lotani ristmiku wadi
Kõrbekana (Ammoperdix heyii) 3

Nizzana
Araabia vadavilbas (Turdoides squamiceps) 5
Rüüt (Pluvialis apricaria) 1
Suurkoovitaja (Numenius arquata) 7

28.11
Hommikul staiame Nizzana kindluse varemete juures lootuses aasia kraetrappi näha. Liiki ei leia, aga seevastu igasugust muud põnevat kraami näeb küll. Retke ainukeste vurilatena saame kirja kõrbevurila keda näeme kokku 100 lindu. Kivihunnikutel on istumas kivikakud ja mitu liiki kivitäkse. Minu jaoks on hommiku parim leid kindluse varemete tunnelis peidus istuv loorkakk. Juha leiab teise isendi teisest tunnelist, aga kuna lindu hästi ei näe arvab, et oli hoopis kõrbekakk. No sellest läheb kogu seltskond suht leili, kuna seda liiki ei saa siin olla. Ainuke variant asja kontrollima minna on mööda pooleldi lahtist raudredelit 10 m sügavasse tunnelisse laskumine. Ohverdan operatsiooniks iseenda. Ronin nii sügavale kuni redel ulatub, aga kakk on kui maa alla kadunud. Tuleb öösel tagasi tulla lootuses, et lind end näitab.

Teine liik keda kaua olin lootnud oli kõrbejooksur. Leiame neid lausa neli. Saadame oma 3 “patsienti” päevaseks ajaks hotelli põdema ja jätkame Juha ja Eskoga retke Nizzana kõrbemaastikes. Loodetud trappi ei suuda intensiivsest otsimisest hoolimata leida. Muu kõrbeelu pakub siiski pinget. Näeme mitu stepi-loorkulli kellest 3 on ilusad vanad isased. Noh on küll suht lihtne määrata kui linnu ikka toruga üle kontrollid. Lisaks näen retke teise kõrbepistriku. Täkside armaada on samuti hea trennimaterjal. Nizzanast 10 km lõuna poole jääv aiand on hea kanaliste koht, mõlemaid liike oli kümneid isendeid. Kohalikku vangla ümbrust linnukohana soovitada ei julge. Igatahes kui end sinna lähistele parkisime tulid 5 minuti jooksul kohale 2 kurja Iisraeli võmmi ja tahtsid kohe meie kaamerates olevaid fotosid kontrollida ja olid muidu ka õelad. Meil soovitatakse siit kiiremas korras uttu tõmmata. Soovitust korrata endale ei lase. Iisraeli vanglad on juba isegi süütutest Palestiina poliitvangidest pungil, ega need paar Soome/Eesti linnumeest sinna jõuku väga teretulnud pole.
Õhtul korjame “patsiendid” ka üles ja läheme uuesti trappi proovima. Pärast tunniajast otsingut leiangi kaks isendit üles ja näeme linde väga kenasti, kuigi pildistamiseks jäävad nad kaugele. Vahel on linnud koos kohalike gasellidega samas toruvaates. Järgnevaks läheme tunnelis kükitavat määramata kakku testima. Ise kompan veel ümbrust viimases valguses kui muu seltskond tunneli kõrval passib. Leian retke ainukese kõrbe-puhmalinnu mis kaob müstiliselt pisikestesse põõsastesse ja teistel jääbki liik nägemata. Öö hakul hakkab tunnelist kostuma loorkaku hääl ja sellega määrang selge. Ehk siis päeva kontosse 2 loorkakku ja vähemalt mina kõrbekakku ei näe.
Nizzana Kibbutz, kus ööbime, on müstiline koht. Kogu paik on täis selliseid pubekaeas neegrilapsi (kas Sudaanist?). Poistel on kipad pähe pandud ja tundub, et tegemist mingite põgenikega kellest suure innuga juute üritatakse kasvatada. Täna on Bar Mitzvah pidu ja saame ka söögilauas juutide pühast tseremooniast osa võtta. Huvitav kogemus.

Nizzana
Aasia kivikana (Alectoris chukar) 100
Kõrbekana (Ammoperdix heyii) 40
Pelikan (Pelecanus onocrotalus) k60
Stepi-loorkull (Circus macrourus) 3/1
Stepiviu (Buteo rufinus) 5
Rabapistrik (Falco peregrinus) 1
Kõrbepistrik (Falco pelegrinoides) 1
Väikepistrik (Falco columbarius) 2
Aasia kraetrapp (Chlamydotis maqueeni) 2
Kõrbejooksur (Cursorius cursor) 4
Kõrbevuril (Pterocles senegallus) 20 + 50 + 30
Loorkakk (Tyto alba) 2
Kivikakk (Athene noctua) 5
Väike-mesilasenäpp (Merops orientalis) 2
Vaenukägu (Upupa epops) 4
Kivi-kõnnulõoke (Ammomanes deserti) 30
Liiv-kivitäks (Oenanthe isabellina) 10
Leina-kivitäks (Oenanthe lugens) 30
Kõrbe-kivitäks (Oenanthe deserti) 15
Kahkselg-kivitäks (Oenanthe finchii) 3
Kõrbe-puhmalind (Scotocerca inquita) 1
Araabia vadavilbas (Turdoides squamiceps) 30
Kõrberonk (Corvus ruficollis) 20
Kõrbeleevike (Bucanetes githagineus) 5
Näriline sp (Psammomys obesus) 1

29.11
Stardime varahommikul Urimi suunas. Siin on suur põllumajanduspiirkond. Linnumeestele on see tuntud kui kääpakotka talvituskoht. Esimeses valguses oleme kohal ja hakkame põlde kammima. Näen ühel elektripostil suurt röövlit istumas ja ajan kogu seltskonna hetkega bussi. Sõidame linnule lähemale ja saame määrangu kinnitatud. Tegemist ongi subadultse kääpakotkaga. Saame lindu heas allavalguses kaua vaadelda. Vaatleme veel kohalikel põldudel ja sama kohta tagasi tulles leiame samal elektripostil stepipistriku istumas. Seegi määrang tehti fotode abil. Suured pistrikud nõuavad alati tõhusat ajutööd ja pool tundi vaatlejate vahelist taplemist. Mingil väiksel lombil on suurim luitsnokk-partide parv, mis eales näinud olen.
Üritame õhtuks Ma’Agan Mikhaeli jõuda Iisraeli esimest ameerika rüüta bongama. Kohale jõudes on teisigi bongareid liikvel, aga otsitav on kadunud. Seevastu kohatme kohalikku linnumeest Ben´i, kes meile õhtuks imeodava hotelli välja ajab. En Hahoresh on paiga nimi. Seal on kibbutz kus saime 400 seekli eest 2 tuba. Linnumeeste ja sõdurpoiste seast leiad alati palju südamlikke iisraellasi. Poemüüjad ja piirikontrolli tegelased on tihti vastupidine nähtus.

Urim
Kääpakotkas (Aquila heliaca) 1
Stepipistrik (Falco cherrug) 1
Rüüt (Pluvialis apricaris) 30
Stepiviu (Buteo rufinus) 5
Õõnetuvi (Columba oenas) 20+
Välja-loorkull (Circus cyaneus) 1/
Kääbuskotkas (Hieraaetus pennatus 1
Luitsnokk-part (Anas clypeata) 200
Väikepütt (Tachybaptus ruficollis) 30
Aasia kivikana (Alectoris chukar) 20
Suur-konnakotkas (Aquila clanga) 1
Väikepistrik (Falco columbarius) 4

Ma’Agan Mikhael
Ööhaigur (Nycticorax nycticorax) 100
Väikerüdi (Calidris minuta) 200
Suur-konnakotkas (Aquila clanga) 2
Kirju-kuningkalur (Ceryle rudis) 20
Salenokk-kajakas (Larus genei) 20
Luitsnokk-iibis (Platalea leucorodia) 25

30.11
Hommikul käime veel ameerika rüüta otsimas ja pildistamas. Hilineme umbes pool tundi ja lind on taas kadunud. Parim leid on En Hahoreshi lähistel 130 ööbimiskohast välja lendavat kaeluspapagoid. Viime oma mudaga kaetud rendiauto tagasi ja jääme lendu ootama. Rendifirma tegelased tahavad meilt sopase auto puhastamise eest mingit lisatasu välja pressida. Ei tea, kas see arvele ka lisati.

Kirjutas Uku