2007.a. uudised

31.12
UUS LIIK! Aasta viimasel päeval leiti uus liik Eestile. Saaremaal Rahustes vaadeldi stepilõokest (Melanocorypha calandra). Aktsepteerimisel on tegemist Eestile 368. liigiga.

28.12
Hiiumaal Õunakus metskurvits (Scolopax rusticola).

23.12
Hiiumaal Kärdlas vaenukägu (Upupa epops).

20.12
Oru vallas Linnamäel vöötkakk (Surnia ulula).

12.12
Sõrves 2 metskurvitsat (Scolopax rusticola).

11.12
Pärnumaal Võistes mudanepp (Lymnocryptes minimus).

9.12
Ropka luhal 3 linavästrikku (Motacilla alba).

5.12
Pärnumaal Reius merisk (Haematopus ostralegus) ja Võistes suur-laukhani (Anser albifrons).

4.12
Pärnu rannas merisk (Haematopus ostralegus) – Eesti teine talvine vaatlus.

2.12
Saaremaal Toomalõukal punajalg-tilder (Tringa totanus), mudanepp (Lymnocryptes minimus) ja randkiur (Anthus petrosus).

1.12
Saaremaal Rahustes rüüt (Pluvialis apricaria), Kaunispe sadamas sarvikpütt (Podiceps auritus) ja väike-lehelind (Phylloscopus collybita).

23.11
Oru vallas Linnamäel vöötkakk (Surnia ulula).

17.11
Piirumi suur-turteltuvi (Streptopelia orientalis) kl.14:30 veel paigal.

13.11
UUS LIIK! Täna hommikul Pärnumaal Piirumis suur-turteltuvi (Streptopelia orientalis). Tegemist alamliigiga meena. Lind oli maantee servas toitumas. Aktsepteerimisel on tegemist uue liigiga Eestis.

8.11
Sõrve säärel leiti täna üle saja surnud auli ja mustvaera. Lisaks kohati samas 2 hilist randtiiru (Sterna paradisaea) rändel. Tõenäoliselt on tegemist hiliseima selle liigi vaatlusega Eestis.

6.11
Sõrve säärel on kohatud kümneid õliseid aule ja mustvaeraid.

4.11
Põõsaspeal tudrakaur (Gavia adamsii) ja kaljukajakas (Rissa tridactyla) rändel. Kõrbe-kivitäks (Oenanthe deserti) Loodes paigal.

30.10
Kõrbe-kivitäks (Oenanthe deserti) oli veel hommikul paigal ja lisaks leiti samast ka hiline kivitäks (Oenanthe oenanthe). Täksibongarid leidsid lisaboonusena Mõntust veel jõgivästriku (Motacilla cinerea) – see oli hiliseim selle liigi vaatlus Eestis.

29.10
Loode majaka juures isane kõrbe-kivitäks (Oenanthe deserti) – 4. vaatlus Eestis.

26.10
Tartus Raadil must-kärbsenäpp (Ficedula hypoleuca) – hiliseim vaatlus Eestis.

25.10
Loodes tundrakaur (Gavia adamsii) ja noor laisaba-änn (Stercorarius pomarinus) rändel.

21.10
Läänemaal Puise ninal sarviklõoke (Eremophila alpestris).

19.10
Haversis erakordselt hiline naaskelnokk (Recurvirostra avocetta).

14.10
Sõrves laisaba-änn (Stercorarius pomarinus) rändel.

13.10
Haapsalus roosakajakas (Rhodostethia rosea) – vanalind, 4. vaatlus Eestis. Kablis kuld-lehelind (Phylloscopus proregulus).

6.10
Dirhamis selle sügise esimene vööt-lehelind (Phylloscopus inornatus).

4.10
Tartumaal Konguta vallas punakael-lagle (Branta ruficollis).

1.10
Sõrves 2 väike-laukhane (Anser erythropus) rändel.

30.09
Hiiumaal Ristnas niidukiur (Anthus richardi) rändel.

28.09
Sõrves niidukiur (Anthus richardi) rändel. 20. juulist alates paigal olnud tuttlõoke (Galerida cristata) ikka Sõrve majaka juures tegutsemas.

26.09
Kabli linnujaamas püüti vöötkakk (Surnia ulula). See on esimene Eestis rõngastatud vöötkakk. Sõrves mornel (Charadrius morinellus) rändel.

25.09
Läänemaal Martna lähedal Niinjas 5 väike-laukhane (Anser erythropus) – 4ad. ja 1 juv. Sõrves noor stepi-loorkull (Circus macrourus).

24.09
Sõrves rändel 2 stepi-loorkulli (Circus macrourus).

23.09
Sõrves must-harksaba (Milvus migrans) rändel.

21.09
Sõrves 2 morneli (Charadrius morinellus) – 1 rändel, 1 paigal ja must-harksaba (Milvus migrans) rändel. Haeskas lühinokk-hani (Anser brachyrhynchos).

20.09
Läänemaal Haeskas karbuskajakas (Larus melanocephalus).

17.09
Hiiumaal Luidjas sarviklõoke (Eremophila alpestris).

16.09
Hiiumaal Orjakus punanokk-vart (Netta rufina).

14.09
Padisel 1 mornel (Charadrius morinellus) veel paigal. Räpina poldril noor punajalg-pistrik (Falco vespertinus).

11.09
Padise põldudel 7 morneli (Charadrius morinellus).

10.09
Täna Padise põldudel üllatavalt 5 morneli (Charadrius morinellus). Viimane kord kui Eestis kohati korraga üle kahe morneli oli 1977. a. kevadel, ka siis nähti 5-isendilist salka.

9.09
Haapsalu Tagalahel ameerika viupart (Anas americana) – 3. vaatlus Eestis. Harjumaal Padise ligidal *roosterind-tüll e. mornel*(Charadrius morinellus).

8.09
Pärnumaal Võistes kiripugu-rüdi (Calidris melanotos) – 3. vaatlus Eestis.

7.09
Sõrves põhjatsiitsitaja (Emberiza rustica) rändel.

5.09
Sõrves punajalg-pistrik (Falco vespertinus) rändel. Räpinas 2 punajalg-pistrikku (Falco vespertinus). Sel sügisel on Eestis kohatud kokku vähemalt 69 isendit. Viimane hea invansioon oli 2005. a. sügisel kui kohati vähemalt 47 lindu. Lätis on sel aastal nähtud vähemalt 158 punajalg-pistrikku ja Soomes üle 70 linnu.

4.09
Tartumaal Metsakivi külas noor punajalg-pistrik (Falco vespertinus).

29.08
Viljandimaal Sürgaveres punajalg-pistrik (Falco vespertinus). Läänemaal Kinksis vaenukägu (Upupa epops) – lind paigal alates 22.08.

27.08
Saaremaal Küdema lahel, Võhma ligidal nõmmekiur (Anthus campestris). Mustkael-pütt (Podiceps nigricollis) endiselt Saunjas paigal.

25.08
Pärnumaal Kaaniveskis raipekotkas (Neophron percnopterus) – vanalind, Eesti 2. vaatlus. Pulgojal 19 hõbehaigrut (Egretta alba).

22.08
Haversis Eesti teine älverüdi (Calidris acuminata). Lind oli paigal veel kl. 20:50.

21.08
Tõrvas emane punajalg-pistrik (Falco vespertinus).

20.08
Tarsigeri kodulehel on pildid võimalikust lõuna-hõbekajakast (Larus michahellis) – see oleks Eestile aktsepteerimisel uus liik. Hetkel ootame Soome kajakaekspertide kommentaare. Suurte kajakate määramine on alati olnud problemaatiline varieeruvuse tõttu. Ka Soome Haruldustekomisjon on aktsepteerinud ilma rõngasteta lõuna-hõbekajakate vaatlused alles viimase aasta jooksul, vanemad vaatlused ootasid otsuseid mitmeid aastaid. Lätis on leitud vähemalt kaks pesitsusaladel rõngastatud isendit. Soomes on vähemalt 6 aktsepteeritud vaatlust ja ühte Kreekas rõngastatud lindu on nähtud Tamperes korduvalt. Tõenäoliselt lähikuudel aktsepteeritakse Soomes veel mitmeid vanemaid “sahtlis seisnud” vaatluseid.

Ilmatsalus 1, Võrumaal Kobelas 2 hõbehaigrut (Egretta alba).

19.08
Tamme-kirjurähn (Dendrocopus medius) Viljandimaal Hallistes ja Pärnumaal Tihemetsas. Seekordse Estonian Openi vaatlusinfo vaid kinnitas veendumust, et see liik on Lõuna-Eestis tavaline. Eesti populatsiooni suurust võib teoreetiliselt hinnata sadadesse paaridesse.
Saunja lahe mustkael-pütt (Podiceps nigricollis) endiselt paigal.

18.08
Viljandimaal Oius 1, Arumetsas 3 ning Valgamaal Pikassillas 3 hõbehaigrut (Egretta alba). Tamme-kirjurähne (Dendrocopus medius) kohati Estonian Openi käigus rekordiliselt palju – teadaolevates paikades Sangastes, Otepääl, Helmes ja uue leiukohana lisandus Ilbaku (Viljandimaa).

Punajalg-pistrike (Falco vespertinus) vaatlused:
Põlvamaal Kanepis ja Abisaares noorlinnud;
Viljandimaal Kolga-Jaanis noorlind;
Häädemeeste rannaniidul noorlind;
Viljandimaal Pikasillas noorlind.

Estonian Openi lühikokkuvõte
Sel korral oli võistluse alaks Viljandi- ja Valga maakond. Võistlus algas kell 3.00 ja lõppes 17.00. Osalemas oli rekordiliselt palju võistkondi – 15 (6 Eestist ja 9 Soomest).
Esikoha sai sel korral 134 liigiga Eesti võistkond RC & Pets koosseisus Margus Ots, Uku Paal, Ranno Puumets ja Peeter Raudsepp. Teine ja kolmas koht läksid 130 liigiga jagamisele Soome võistkondade Luja Ote ja FcFallos vahel.
Kõigi võistkondade peale kokku nähti/kuuldi 170 liiki linde. Põnevamatest liikidest nähti hõbehaigrut (Oiu, Arumetsa, Pikasilla), tamme-kirjurähni, punajalg-pistrikku. Huvitav vaatlus oli ka Soomaal kohatud tedre ja metsise hübriid. Kuna võistkondi oli palju, siis oli ässasid (liike, keda kohtas vaid 1 võistkond), ainult 9.
Kõigile üllatuslikult osutus Võrtsjärv vägagi linnurikkaks – põhjarannas nähti palju kurvitsaid, lõunaotsas oli palju muid veelinde. Üks paremaid vaatluskohti oli näiteks Võrtsjärve lõunaotsas olev Vooremägi, kus ka enamus võistkondi vähemalt korraks ära käisid.
Sai juba kokku lepitud ka järgmise Estonian Openi ala ja aeg – 2008.a. augusti kolmandal nädalavahetusel Pärnumaal. Kuna Pärnumaa linnuklubi Buteo tähistab tuleval aastal oma 30. sünnipäeva, siis peetakse järgmine linnuralli just seal.

XIII Estonian Openi Top 5
18.08.2007 Viljandi ja Valga maakond (03.00-17.00)
1. 134 liiki – RC & Pets (Ots, Paal, Puumets, Raudsepp), ässad: väikekoskel, rohunepp
2.-3. 130 Luja Ote (Aalto, Cairenius, Valsta), ässad: merikajakas, punajalg-tilder, põldtsiitsitaja
2.-3. 130 FcFallos (Hatva, Laukkanen, Lehikoinen, Pirinen, Seimola), ässad: tõmmukajakas
4.-5. 123 Sir Rolle (Bruun, Knopman, Sundström, Rokala), ässad: jõgi-ritsiklind
4.-5. 123 Takaveto (Ellermaa, Salokangas, Uppstu, Oksanen)

17.08
Aardla järvel 4 hõbehaigrut (Egretta alba).

Punajalg-pistrike (Falco vespertinus) vaatlused:
Harjumaal Vaidasoos 2 noorlindu;
Viljandimaal Sürgaveres 3.

16.08
Saunjas mustkael-pütt (Podiceps nigricollis). Kablis nõmmekiur (Anthus campestris).

Punajalg-pistrike (Falco vespertinus) vaatlused:
Viljandimaal Sürgaveres 3;
Ida-Virumaal Valaste joal 1 noorlind ja Martsas 2-3 noorlindu;
Tallinna lennuvälja territooriumil 1 noorlind;
Pärnumaal Talis 1 noorlind.

14.08
Hiiumaal Hellamaal 2 ja Viilupis 1, Saaremaal Loodes 1 ja Viljandimaal Sürgaveres 2 punajalg-pistrikku (Falco vespertinus).

Soomes Hankos on täna hommikul nähtud harakkägu (Clamator glandarius). Aktsepteerimisel oleks tegemist Soome teise vaatlusega. Esimene vaatlus liigist on pärit aastast 1946.

13.08
Pärnumaal Taustes vaenukägu (Upupa epops). Saunjas 2 hõbehaigrut (Egretta alba) ja mustkael-pütt (Podiceps nigricollis) ikka paigal.

12.08
Soojalaine ja idakaarte tuuled toovad sel sügisel meile ja naabermaadesse arvatavasti palju punajalg-pistrikke. Pärnumaal Lepaninas 9 noort punajalg-pistrikku (Falco vespertinus), Läänemaal Tuurus 2 punajalg-pistrikku (Falco vespertinus), Pärnumaal Pulgojal 1 ja Manilaiul 3 noorlindu. Hiiumaal Harjul 3 noorlindu ning Tatermal 11 noort punajalg-pistrikku (Falco vespertinus). Pärnumaal Võistes 1 ja Pulgojal 8 hõbehaigrut (Egretta alba).

11.08
Sõrves hõbehaigur (Egretta alba), noor punajalg-pistrik (Falco vespertinus) ja roherähn (Picus viridis). Salme vallas Ansekülas tuttlõoke (Galerida cristata). Ilmatsalus 4 hõbehaigrut (Egretta alba). Pärnumaal Pulgojal 4 noort punajalg-pistrikku (Falco vespertinus). Räpina poldril 1 noorlind ja Hiiumaal Prassil 3 noort punajalg-pistrikku (Falco vespertinus).

9.08
Pärnumaal Pulgojal noor punajalg-pistrik (Falco vespertinus).

8.08
Sõrves vööt-käbilind (Loxia leucoptera) rändel.

7.08
Läänemaal Saunja lahel mustkael-pütt (Podiceps nigricollis).

6.08
Sõrves punajalg-pistrik (Falco vespertinus) rändel lõunasse.

29.07
Pikla tiikidel 4 hõbehaigrut, Võiste rannaniidul hõbehaigrur (Egretta alba).

28.07
Läänemaal Haeskas puna-veetallaja (Phalaropus fulicarius).

27.07
Aardla poldril 3 hõbehaigrut (Egretta alba).

24.07
Sõrves on täna nähtud erakordset piiritajate (Apus apus) rännet. Loendati kuni 34 000 isendit. Haeskas valgetiib-viires (Chlidonias leucopterus) ja hõbehaigur (Egretta alba).

22.07
Ilmatsalus hõbehaigur (Egretta alba).

20.07
Sõrves tuttlõoke (Galerida cristata).

18.07
Tartumaal Vana-Kastres must-harksaba (Milvus migrans).

10.07
Lätis Ragaciemsi rannikul kõrbetüll (Charadrius leschenaultii) – uus liik Lätile. Samuti esimene tõestatud kaelustäksi (Saxicola torquatus rubicola) pesitsemine Papes.

8.07
Pärnumaal Potsepas nõmmekiur (Anthus campestris).

2.07
Setomaal Meremäe ja Obinitsa piirkonnas täna loendatud vähemalt 6 väike-käosulast (Hippolais caligata). Nende hulgas oli ka toitu kandvaid isendeid.

26.06
Soomes Salminlahtis siberi rüdi (Calidris subminuta) – taas uus liik põhjanaabritele.

24.06
Soomes Ämmässuo prügilal vahemere kajakas (Larus audouinii) – uus liik põhjanaabritele.

23.06
Saaremaal Kaimris väikehuik (Porzana parva).

17.06
Sõrves lunn (Fratercula arctica) – aktsepteerimisel uus liik Eestile! Lääne-Virumaal Viru-Nigula vallas Metsaväljal väike-käosulane (Hippolais caligata). Haaslavas 2 valgetiib-viirest (Chlidonias leucopterus).

16.06
Ida-Virumaal lääne-pöialpoiss (Regulus ignicapilla).

11.06
Salmes must-harksaba (Milvus migrans).

9.06
Vormsil Kersletis vaenukägu (Upupa epops).

8.06
ESTONIAN OPEN 2007 LINNURALLI
Legendaarse linnuralli piirkonnaks on sel aastal määratud Viljandi-ja Valgamaa. Ralli toimumisaeg on laupäev 18. august 03:00-17:00. Kokkuvõtete tegemine toimub Halliste koolis Viljandimaal kell 19:00. Registreerida tuleb enne 31. juulit. Eesti meeskondade osalemine on igal aastal olnud passiivne. Loodetavasti lisandub sel aastal ka uusi meeskondi Eesti lippu kõrgel hoidma. Ka algajad on teretulnud.

7.06
Sõrves jõgivästrik (Motacilla cinerea).

6.06
Sõrves halltsiitsitaja (Emberiza calandra) rändel ja isane stepi-loorkull (Circus macrourus). Muhu rannikul punakael-lagle (Branta ruficollis). Esimene suvine punakael-lagle vaatlus Eestis.

Artiklitesse lisatud kokkuvõte linnuretkest Rumeeniasse.

5.06
Ida-Virumaal Vaivara vallas Hiiemetsas väike-käosulane (Hippolais caligata).

4.06
Sõrves halltsiitsitaja (Emberiza calandra) rändel. Lind oli paigal 2 minutit ja lendas siis põhja suunas. Samas ka kogu päeva paigal olnud tuttlõoke (Galerida cristata).

3.06
Aardla poldril väikehuik (Porzana parva). Läänemaalt leiti täna lammitildri (Tringa stagnatilis) pesa.

2.06
Sõrves must-harksaba (Milvus migrans). Saaremaal Nihatus roherähn (Picus viridis). Läänemaal Saunjas 2 valgetiib-viirest (Chlidonias leucopterus) ja 2 lammitildrit (Tringa stagnatilis). Soomes Salos ameerika huik (Porzana carolina) – tunnustamise korral 452. liik Soomele.

31.05
Aardla poldril 6 habeviirest (Chlidonias hybrida) ja 9 kuldhänilast (Motacilla citreola). Saaremaal Laadlas emane kaelustäks (Saxicola torquatus).

30.05
Setumaal Veretinäs 3 väike-käosulast (Hippolais caligata), Vana-Vastseliinas must-harksaba (Milvus migrans) vanalind. Põlvamaal Raiglas valgetiib-viires (Chlidonias leucopterus).

29.05
Haapsalus ameerika piilpart (Anas carolinensis) – Eesti teine vaatlus. Saaremaal Koigis roherähn (Picus viridis).

28.05
Räpina lähedal Raiglas stepi-pääsujooksur (Glareola nordmanni) – uus liik Eestile. 16.30 oli lind veel paigal. Lisaks paigal 2 habeviirest (Chlidonias hybrida) ja 2 lammitildrit (Tringa stagnatilis), rändel emane punajalg-pistrik (Falco vespertinus).

Eile tehti 24 tunni linnuvaatluses uus Eesti rekord, mis on nüüd 194 liiki.

27.05
Räpina lähedal Raiglas 2 habeviirest (Chlidonias hybrida) – 5. vaatlus Eestis ja 3 lammitildrit (Tringa stagnatilis). Saaremaal Lülles jõgivästrik (Motacilla cinerea). Pärumaal Tõhelas valgetiib-viires (Chlidonias leucopterus) ja Kablis nõmmekiur (Anthus campestris).

26.05
Sõrves roherähn (Picus viridis).

25.05
Tartumaal Palupõhjas siniraag (Coracias garrulus), Aardla poldril 2 must-harksaba (Milvus migrans) ja Pärnumaal Tõhelas must-harksaba (Milvus migrans).

24.05
Tartumaal Reola ümbruses must-harksaba (Milvus migrans).

23.05
Kihnus jääkajakas (Larus hyperboreus) – foto galeriis.

22.05
Kablis võimalik stepikajakas (Larus ichthyaetus) rändel. Tunnustamise korral oleks see uus liik Eestile.

21.05
Matsalus nähti rändel olevat määramata pääsujooksurit (Glareola sp.). Lind lendas loode suunas.

20.05
Võrumaal Kobelas valgetiib-viires (Chlidonias leucopterus) ja lisaks Aardlas veel 4 isendit.

19.05
Ilmatsalus Eesti teine siidhaigur (Egretta garzetta). Aardlas 2 valgetiib-viirest (Chlidonias leucopterus).

18.05
Pärnumaal Kolbergis madukotkas (Circaetus gallicus) ja Kablis 2 karbuskajakat (Larus melanocephalus).

17.05
Häädemeestes 2 hõbehaigrut (Egretta alba). Aardla poldril 3 valgetiib-viirest (Chlidonias leucopterus). Sõrves must-harksaba (Milvus migrans). Räpina poldril isane väikehuik (Porzana parva), 4 valgetiib-viirest (Chlidonias leucopterus) ja lammitilder (Tringa stagnatilis).

16.05
Kablis isane stepi-loorkull (Circus macrourus) ja nõmmekiur (Anthus campestris) rändel.

15.05
Sutlepas 13 valgetiib-viirest (Chlidonias leucopterus) ja Võrumaal Järveres 3 valgetiib-viirest (Chlidonias leucopterus). Haeskas väike-laukhani (Anser erythropus). Karula RP-s Kolskis punajalg-pistrik (Falco vespertinus).

14.05
Kuressaares kaelus-kärbsenäpid (Ficedula albicollis) pesitsuspaigal tagasi. Saaremaal Nihatus roherähn (Picus viridis). Häädemeeste jõe suudmes hõbehaigur (Egretta alba). Kablis 2 nõmmekiuru (Anthus campestris).

13.05
Haeskas 2 lumehane (Anser caerulescens), “väike” kanada lagle (Branta canadensis ssp) ja 2 lammitildrit (Tringa stagnatilis). Läänemaal Meelvas punakael-lagle (Branta ruficollis). Sutlepa merel 3 valgetiib-viirest (Chlidonias leucopterus). Kablis nõmmekiur (Anthus campestris).

12.05
Haapsalus 2 karkjalga (Himantopus himantopus) – foto galeriis. Sutlepa merel 4 valgetiib-viirest (Chlidonias leucopterus). Kablis tundrakiur (Anthus cervinus) rändel ja nõmmekiur (Anthus campestris).

11.05
Haapsalus 2 karkjalga (Himantopus himantopus) – Eesti kolmas vaatlus. Linnud leiti eile õhtul ning täna olid veel paigal kl. 20:00 ajal. Tahus 8 väike-laukhane (Anser erythropus).

10.05
Saaremaal Hakjalas puna-harksaba (Milvus milvus) ja roherähn (Picus viridis).

9.05
Haeskas vööthani (Anser indicus), Kablis punajalg-pistrik (Falco vespertinus).

8.05
Häädemeestes vaenukägu (Upupa epops). Läänemaal Põgaris ja Haeskas punakael-lagle (Branta ruficollis), Lannustes ja Kirimäel lühinokk-hani (Anser brachyrhynchos).

7.05
Saaremaal Kaimris mustkael-pütt (Podiceps nigricollis), Sõrves puna-harksaba (Milvus milvus), Kaugatomas kaelusrästas (Turdus torquatus). Aardla poldril vaenukägu (Upupa epops). Haeskas punakael-lagle (Branta ruficollis). Käreveres punajalg-pistrik (Falco vespertinus).

6.05
Saaremaal Kaimris mustkael-pütt (Podiceps nigricollis). Kablis must-harksaba (Milvus migrans) rändel ja punajalg-pistrik (Falco vespertinus). Haeskas 3 väike-laukhane (Anser erythropus). Kehtna vallas lammitilder (Tringa stagnatilis). Aardla poldril 5 valgetiib-viirest (Chlidonias leucopterus).

5.05
Kablis vaenukägu (Upupa epops) rändel ja tundrakiur (Anthus cervinus). Läänemaal Kirimäel lühinokk-hani (Anser brachyrhynchos) ja Haeskas 3 väike-laukhane (Anser erythropus).

4.05
Sõrves emane stepi-loorkull (Circus macrourus), Audru poldril 2 lammitildrit (Tringa stagnatilis).

3.05
Sõrves roherähn (Picus viridis), Läänemaal Parilas lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus). Haeskas 11 väike-laukhane (Anser erythropus).

2.05
Jõgevamaal Ristimurrus must-harksaba (Milvus migrans).

1.05
Tartumaal Kaaras 2 lühinokk-hane (Anser brachyrhynchos). Haeskas 11 väike-laukhane (Anser erythropus).

30.04
Sõrves ja Tallinna lennuvälja territooriumil kaelusrästas (Turdus torquatus).

29.04
Salmes lumehani (Anser caerulescens) – sinine vorm, Sõrves roherähn (Picus viridis). Võiste rannikul jõgivästrik (Motacilla cinerea) rändel. Puise ninal 21 000 merivarti (Aythya marila). Haeskas 11 väike-laukhane (Anser erythropus). Audru poldril punakael-lagle (Branta ruficollis). Hiiumaal Lehtma sadamas kaelusrästas (Turdus torquatus).

28.04
Sõrves isane kaelusrästas (Turdus torquatus).

27.04
Haeskas 7 väike-laukhane (Anser erythropus), Kuusalu vallas Valklas kaelusrästas (Turdus torquatus), Toila vallas Pühajõel lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus).

26.04
Sõrves isane kaelusrästas (Turdus torquatus), Läänemaal Hosbys ja Pärnumaal Lepaküla põldudel lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus).

25.04
Haeskas 7 väike-laukhane (Anser erythropus), Audru poldril punakael-lagle (Branta ruficollis). Sõrves kaelusrästas (Turdus torquatus), Ilmatsalus lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus).

24.04
Salmes emane stepi-loorkull (Circus macrourus), must-harksaba (Milvus migrans) ja 3 kaelusrästast (Turdus torquatus). Haeskas lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus) ja 7 väike-laukhane (Anser erythropus). Sõrves 2 kaelusrästast (Turdus torquatus).

23.04
Ristna-Tahkuna vahel avamerel tudrakaur (Gavia adamsii). Salmes isane stepi-loorkull (Circus macrourus) rändel ja 2 kaelusrästast (Turdus torquatus). Piklas samuti isane stepi-loorkull (Circus macrourus) rändel ja 2 hõbehaigrut (Egretta alba). Uulu põldudel 2 lühinokk-hane (Anser brachyrhynchus).

22.04
Kablis taas suula (Morus bassanus). Lind tuli Läti suunast, laskus
korraks Kablis merele ja liikus siis vaikselt Pärnu suunas. Ilmselt on tegemist sama linnuga, keda nähti Kablis 20.04. Loodes sarviklõoke (Eremophila alpestris) ja Salmes 3 kaelusrästast (Turdus torquatus). Ilmatsalus 2 lammitildrit (Tringa stagnatilis).

21.04
Audru poldril punakael-lagle (Branta ruficollis). Ilmatsalus 2 hõbehaigrut (Egretta alba).

20.04
Kablis suula (Morus bassanus) – seitsmes vaatlus Eestis (foto linnust www.tarsiger.com). Tartumaal Kurekülas punakael-lagle (Branta ruficollis) – Eesti neljas sisemaa vaatlus. Ka möödunud aastal nähti ühte lindu samas kohas. Väike-Rakkes ja Kurekülas lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus).

18.04
Esimene rarilaine alganud. Kablis ja Lääne-Virumaal vaenukägu (Upupa epops) rändel. Piklas 2 hõbehaigrut (Egretta alba). Saaremaal Rahustes ja Salmes kaelusrästas (Turdus torquatus), Sõrves ja Kaavis must-harksaba (Milvus migrans).

17.04
Padise vallas Harjumaal habekakk (Strix nebulosa). Sõrves jõgivästrik (Motacilla cinerea). Kurnas 2 lühinokk-hane (Anser brachyrhynchus).

16.04
Salmes 2 kaelusrästast (Turdus torquatus) rändel. Salme rändevaatlejad on vahemikus 13.-15.4 loendanud 1163 röövlindu. Kevadel on selline loendustulemus tõeliselt erakordne. Lisaks loendati täna samas paigas rändel 2100 sookurge. Kabli meeskond loendas täna rändel 3500 suurkoovitajat.
Valjala vallas Veerikul roherähn (Picus viridis). Lääne-Virumaal Vihula vallas vaenukägu (Upupa epops).

15.04
Sõrves sarviklõoke (Eremophila alpestris) ja 2 kaelusrästast (Turdus torquatus).

14.04
Salmes 3 kaelusrästast (Turdus torquatus) rändel.

13.04
Salmes kaelusrästas (Turdus torquatus).

11.04
Luua pargis tamme-kirjurähn (Dendrocopos medius).

9.04
Alatskivil tamme-kirjurähn (Dendrocopos medius).

8.04
Aardla poldril lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus).

7.04
Läänemaal Lautnas stepi-loorkull (Circus macrourus), Ilmatsalus lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus).

6.04
Tartumaal Tõrvandis 2 lühinokk-hane (Anser brachyrhynchus).

5.04
Saaremaal Salmes puna-harksaba (Milvus milvus) rändel.

2.04
Audru poldril punakael-lagle (Branta ruficollis).

1.04
Audru poldril lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus).

31.03
Võrumaal Järveres hõbehaigur (Egretta alba). Läänemaal Pällis (Taebla vald) lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus).

28.03
Kihnu lõunaosas majaka juures vaenukägu (Upupa epops). Harjumaal Padise põldudel 2 lühinokk-hane (Anser brachyrhynchus).

25.03
Kablis lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus) rändel.

21.03
Kablis 2 lühinokk-hane (Anser brachyrhynchus) rändel.

19.03
Saaremaal Kihelkonnas jääkajakas (Larus hyperboreus).

18.03
Pärnumaal Lepaküla põldudel 2 lühinokk-hane (Anser brachyrhynchus).

16.03
Läänemaal Kirblas lühinokk-hani (Anser brachyrhynchus).

12.03
Haapsalus väikepütt (Tachybaptus ruficollis).

3.03
Kablis noor jääkajakas (Larus hyperboreus) rändel. Raadi kalmistul tamme-kirjurähn (Dendrocopos medius).

27.02
Rocca al Mares tikutaja (Gallinago gallinago), tait (Gallinula chloropus) ja hüüp (Botaurus stellaris).

26.02
Kuressaares Põduste jõel väikepütt (Tachybaptus ruficollis).

24.02
Audrus tamme-kirjurähn (Dendrocopos medius).

19.02
Sõrves tikutaja (Gallinago gallinago).

17.02
Saaremaal Tagalahel lõuna suunas rändav merisk (Haematopus ostralegus) – uus talveliik Eestile! Vanades teadaolevates paikades Lüllemäel ja Raadi kalmistul tamme-kirjurähn (Dendrocopos medius). Tallinnas Mustjõe roostikus hüüp (Botaurus stellaris). See on siis 8. talvine hüübi kohtamine Eestis.

15.02
Pärnumaal Pootsi lähistelt leiti hüüp (Botaurus stellaris). Tegemist 7. talvise hüübi vaatlusega Eestis. Lind suri enne kui ta jõuti loomade turvakodusse toimetada.

14.02
Tallinna sadamas C-terminaali juures väikepütt (Tachybaptus ruficollis).

13.02
Undvas täna hommikul tudrakaur (Gavia adamsii) ja 2 sarviklõokest (Eremophila alpestris).

10.02
Sõrves tikutaja (Gallinago gallinago). Paljassaares kanada lagle (Branta canadensis).

8.02
Vormsil Svibys vöötkakk (Surnia ulula).

5.02
Sõrves tikutaja (Gallinago gallinago).

4.02
Roomassaare veepuhastusjaamas linavästrik (Motacilla alba).

1.02
Sõrves hele-urvalind (Carduelis hornemanni).

31.01
Sõrves 2 must-lepalindu (Phoenicurus ochruros).

29.01
Tallinnas Männikul väikepistrik (Falco columbarius). Inglismaal Farnhamis noor kirdekaur (Gavia pacifica) – taas uus liik Lääne-Palearktisele.

28.01
Lääne-Virumaal Arknas väikepütt (Tachybaptus ruficollis) ja mitmendat talve kohale jäänud valge-toonekug (Ciconia ciconia).

25.01
Vormsil Svibys habekakk (Strix nebulosa).

20.01
Sõrves 2 must-lepalindu (Phoenicurus ochruros).

17.01
Saaremaa läänerannikul Ariste lahel olevat tormipääsut (Oceanodroma sp.) nähtud. Tallinnas väikepistrik (Falco columbarius), Tartu lähistel metskurvits (Scolopax rusticola).

14.01
Tartus linavästrik (Motacilla alba).

13.01
Vormsil Kersletis ja Svibys vöötkakk (Surnia ulula).

6.01
Tartus Raadi kalmistul tamme-kirjurähn (Dendrocopos medius), Läänemaal Sutlepas metskurvits (Scolopax rusticola).

2.01
Pärnumaal Varbla-Nõmmel hoburästas (Turdus viscivorus), Sõrves must-lepalind (Phoenicurus ochruros).

1.01
Valgamaal Kellis valge-toonekurg (Ciconia ciconia).